Kort oppsummert

  • Klæbu Skolemusikkorps forbereder seg på å feire 17. mai.

  • Skolekorpset, som ble etablert i 1967, er viktig for bysamfunnet og bidrar til å opprettholde nasjonal identitet og stolthet.

  • Korpset fungerer også som en plattform for læring, vennskap og tilhørighet for unge musikere.

  • Foreldre og støttespillere bidrar vesentlig til korpsets drift gjennom ulike dugnadsaktiviteter.

  • Artikkelforfatteren oppfordrer innbyggerne i Klæbu til å støtte skolekorpset under 17. mai-feiringen.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister.
Les mer om hvordan vi forholder oss til kunstig intelligens.

Skrevet av Kåre Bjørkøy

Vi er bare en måned unna 17.mai feiring, og Klæbu Skolemusikkorps er godt i gang med å forberede seg på å feire den norske nasjonaldagen. Musikkorps og 17.mai kjennes som uunnværlige for å få feiret Norges bursdag skikkelig.  Klæbu fikk sitt skolekorps i 1967, og er ett av 1717 slike korps i Norge, og  teller rundt 60.000 medlemmer (Store Norske leksikon). Korpset har siden starten være svært viktige for bygda slik som de taktfast leder an  barnetoget. Det gjør sterkt inntrykk å se  unge musikere i fargerike korpsuniformer med flagg og fane framføre både de velkjente  marsjene og nyere verk. Korpset kan naturligvis spille enten de går, står eller sitter, og  det går greit unna både i motbakker og unnabakker.

Slik verden har blitt  kjennes det annerledes å feire nasjonaldagen enn før. Vi skjønner bedre at vi kan ikke ta for gitt at demokrati og fred skal vare evig. Snarere må  vi kjempe hver dag for å ta vare på den friheten vi tilkjempet oss da 2. verdenskrig tok slutt 8.mai 1945. Musikk kan ha kraft til å endre våre følelser og tanker. Klæbu skolemusikkorps kan spille nasjonalsang og andre kjente norske melodier slik at vi retter oss  opp i ryggen og kjenner oss stoltere over vår kultur og identitet som nasjon.

Denne buketten gledet seg til å spille flotte marsjer rundt om i Klæbu på 17. mai i fjor. Fra venstre: Thea Emilie Jørstad, Håkon Eliseus Jørstad, Una Maria Løvli Edvardsen, Linnea Kristine Rønningen Sandnes og Lill Sellevik Larsen. By: Foto: Merethe Willassen

Å spille i skolekorpset kan være moro og skape vennskap og tilhørighet. Det er inspirerende for unge aspiranter i korpset å lære seg   å mestre instrumentet,  øve jevnlig, marsjere i takt og spille rytmisk sammen med sine eldre deltakere; virkelig en ekstra utdanning for barn. Korpset kan også fungere som en viktig arena å  for mange som flytter inn i bygda, og som ønsker å lære kulturlivet å kjenne.

Ingen kan derimot ta det for gitt at et slikt korps fungerer uten masse hjelp og støtte. Kommunalt tilskudd og grasrotandelen dekker naturligvis ikke alle utgifter. Foreldre og andre støttespillere driver derfor ekte dugnad seint og tidlig  for å samle inn penger, legge til rette for øvelser og konserter, arrangere sosiale sammenkomster for barna, osv.  Uten denne omfattende dugnaden ville Klæbu raskt kunne mistet noe av det viktigste bygda har av kulturlivet sitt. Jeg håper hele korpsfamilien merker at klæbyggen er takknemlige for innsatsen -både på og bak scenen.  Når korpset reiser til Göteborg i juni, håper jeg de får en fenomenal opplevelse sammen, og at de alle forstår hvor heldige de er som har et slikt fint orkester.

Adventskonsert med Klæbu skolemusikkkorps i Klæbu kirke 2022. Foto: Merethe Willassen

17. mai  kommer i år på en fredag, altså typisk en «innklemtdag» på lørdag, og kanskje vil mange av oss  ta langhelg og reiser hjemmefra. Men i stedet bør jo klæbygg  flest prioritere  17.mai i Klæbu og hilse skolekorpset med hurra og flagg.

Når jeg står og venter på skolekorpset og barnekoret skal svinge inn på Sørborgen  17.mai formiddag, kjenner jeg meg som stolt klæbygg. Skolekorpset fortjener  sterk hyllest og varm takk for at de gir bygda denne opplevelsen år etter år.

Jeg gleder meg allerede, og håper naturligvis at orkesteret vil spille:

«Vi ere en Nation ,vi med, vi smaa, en alen lange», slik Henrik Wergeland ønsket det, dikteren som innstiftet barnekoret til å feire den norske bursdagen.