I Vaaganhuset serveres det elgkarbonader og mange andre retter av viltkjøttet, men man skal ikke langt tilbake før det var lite elg å få i Klæbu.

- I år ble det felt 47 elg, men i 1977 ble det bare én elg av en kvote på tre, forteller Anne Huitfeldt på Moen gård som også har Vaaganhuset kafé og butikk på gården. Her er elg hverdagsmat, mens hjort og rype er mer festmat.

Høster av naturen

Det freser mildt i stekepannen og etter hvert brer det seg en deilig duft av nystekte elgkarbonader i produksjonslokalet på Moen gård. Huitfeldt forteller om et mangfoldig bruk av viltkjøtt i egen husstand.

- Vi bruker det til pizza, kålrulletter, servelat, karbonader, kjøttboller, ja det meste man kan bruke kjøtt i, sier hun, og tilføyer:

- Og så er det kortreist og bærekraftig. Tenk om vi skulle slutte å spise kjøtt, og sluttet å ta ut fra bestanden. Da hadde det blitt mye elg å se rundt omkring.

Anne Huitfeldt har en egen form for å lett beregne mengde og få riktig fasong. Foto: Merethe Willassen

Salg av elgkjøtt i noen år

Huitfeldt ler, og forteller videre at hun også solgte elgkjøtt og -karbonader i en del år. Først produserte hun i leide lokaler hos Matpartner i Klæbu næringspark, men fra 2005 i eget produksjonskjøkken. I 2009 åpnet kafeen.

- Vi parterte, pakket og laget mat til kafeen, og så ble det mer og mer servering i kafeen. Da ble det et naturlig valg å servere kjøttet, forklarer hun. Viltkjøtt hadde da også blitt mer tilgjengelig i butikker. Prisene presses, og da ble det enklere valg å servere i egen kafé.

Bondens marked

- Det gikk relativt heftig for seg i noen år på Bondens marked, ja. Fra 2004 stod vi på Bondens marked og solgte sjøl. I tillegg stekte jeg 3000 elgkarbonader og leverte til Lavookafeen, smiler Huitfeldt, og slår opp latterdøra og tilføyer:

- Det luktet elgkarbonader av meg helt frem til påske i den tiden.

Huitfeldt deler oppskriften på elgkarbonader, viltsaus og krydret tyttebær til glede for Klæbupostens lesere, se oppskrifter nedenfor.

Anne Huitfeldt steker elgkarbonader til matspalte i Klæbuposten Foto: Merethe Willassen

Oppskrifter fra Vaaganhuset