– Jeg tror det var flere enn meg som kjente på den ekle følelsen det var å få melding om at koronaen hadde tatt knekken på nok en julekonsert. Det på en konsert og et arrangement som har en historikk som de fleste kan misunne oss, sier Svend Arne Sørum. Klæbu Mannskor ble stiftet i 1944, og startet med julekonserter rett etter krigen. Siden har de fylt Klæbu-kirka hvert eneste år frem til i 2020.

– Da var det korona og epidemi som førte til at vi måtte ta en ufrivillig pause, sier Sørum.

Han har med unntak av de to koronaårene, svingt taktstokken hvert år siden han tok over det musikalske ansvaret i Klæbu Mannskor i år 2000. Men det var lenge før det at 67-åringen stiftet bekjentskap med de populære julekonsertene. Både på 1980- og 1990-tallet hadde Svend Arne soloopptredener med trompet, eller spilte sammen med andre. Det er flere som hevder at det ikke blir jul uten at de har fått med seg julekonserten og har kommet i skikkelig julestemning.

Et av årets høydepunkt

– Det ble jul både i fjor og året før, selv om det ikke var noen julekonsert. Men jeg må innrømme at det var kjedelig at vi skulle gå glipp av seansen som er et av årets høydepunkt for oss i koret. Syngingen i Klæbu kirke den siste søndagen før jul, er noe de fleste i mannskoret ser frem til. Det er også viktig å få frem at Klæbu damekor har blitt en del av arrangementet. Mannskoret og damekoret har ansvaret annethvert år for konserten, sier Svend Arne Sørum.

Det gjør han i det klokken har rundet halv elleve på kvelden, og mannskoret har avsluttet sin ukentlige øving. Svend Arne kan rapportere om at det meste er på stell, før de inntar kirka med sitt repertoar. Det har i lang tid blitt terpet på detaljer, slik at mannskoret og damekoret skal være best mulig forberedt. Det er viktig for Sørum, som stiller store krav både til seg selv og de rundt seg. Han legger ikke skjul på at det kan oppleves som slitsomt for enkelte.

Dirigent Svend Arne Sørum og koret har savnet det å stå møte publikum under koronatiden. Foto: Odd Rune Wang

Vil bli bedre hvert år

– Det er imidlertid viktig at dette blir en sak på mannskoret og ikke meg. Det er de som er vår ressurs i dette prosjektet. Vi har en ambisjon om at vi skal bli bedre for hvert år. Selv om gjennomsnittsalderen i koret er forholdsvis høy. Det er artigere å holde på så lenge vi ser utvikling, sier Sørum som også denne gangen har med seg unge gjesteartister. I år skal 14 år gamle Aleksander Syrstad og fem år yngre Alma Lovise Henriksen i aksjon.

De er begge produkter av den jobben som Sørum legger ned i kulturskolen. De unge trompetistene kunne ikke ha fått en bedre mentor. På julekonserten får de mulighet til å vise frem det de har lært. Det vil for øvrig bli en julekonsert med tradisjonsrike julesanger og en del nye sanger. Både mannskoret og damekoret bruker som oftest å øve inn noe nytt før de inntar kirka.

Spent på publikumstilstrømningen

– Vi har som sagt et ønske om at konsertene skal utvikle seg og ikke minst moderniseres. Derfor kommer publikum til å få stifte bekjentskap med den populære DDE-låten «et ord vart lys» og «the first noel» med norsk tekst og band. De bidragene vil forhåpentligvis bli godt mottatt. Etter to år med korona og en rekke avlysninger rundt om, er vi spente på om folk vender tilbake til julekonserten. Det er dessverre en trend at det er vanskeligere å lokke ut folk enn det var før pandemien, sier Sørum til Klæbuposten før det braker løs.