Værgudene var ikke på klæbyggens side søndag kveld. Snøfokken stod tett og kjøreforholdene var utfordrende de siste timene før julekonserten i Klæbu kirke. Til dirigent Svend Arne Sørums lettelse viste det seg heldigvis at alle gode ting er tre. Ganske nøyaktig tre år siden sist ble det endelig julekonsert igjen.

Julekonserten, som er et samarbeid mellom Klæbu mannskor, Klæbu damekor og kulturskolen, har blitt en kjær førjulstradisjon for mange i Klæbu. Mannskoret og damekoret bruker å ha regi annethvert år. I 2020 og 2021 ble konserten avlyst på grunn av covid-pandemien, begge år i regi av damekoret. I år var det altså mannskoret som hadde ansvar for gjennomføring av konserten.

Spent på antall publikummere

I etterkant av covid-pandemien, har Sørum undret seg over om generasjonsskifte, endring av tradisjoner eller økende dørstokkmil, ville påvirke antall publikummere i år.

-Vi har vært veldig spente i år, spesielt med tanke på hvor mange som ville møte opp. Jeg har lest om flere store artister som har vært tvunget til å avlyse sine julekonserter i år på grunn av dårlig billettsalg. I tillegg ble været utfordrende, spesielt for de som var avhengig av bil for å komme. Så litt nerver ble det, forteller Sørum.

Dirigent i Klæbu mannskor, Svend Arne Sørum, er stolt og glad over gjennomført julekonsert, og ser nå fram til juleferie. Foto: Yvonne Eliassen

Høydepunkter på rekke og rad 

Omtrent 130 publikummere fant veien inn i kirken denne kvelden. Summende, spente mennesker fant plass på benkene, og så ut til å glede seg til den høytidelige kvelden som skulle komme. Stemningen ble satt da Tommy Nilsen satte i gang med sitt orgelspill, og videre fulgte høydepunktene på rekke og rad. Damekoret og mannskoret utfylte hverandre på utmerket vis, og sang klokkeklart, kontrollert og vakkert. Låtene ble framført med høytidsstemt energi, samtidig som det var enkelt å finne hvilepulsen for publikum. Låtvalgene burde også by på noe for enhver smak, med et stort spenn mellom det tradisjonelle og moderne.

Det ble i det hele tatt en kveld med svært god musikalsk kvalitet, og en skikkelig kulturell vitaminsprøyte for de som fant veien til kirken.

Aleksander Syrstad imponerte stort med sitt trompet-spill, og bidro til høy gåsehudfaktor for publikum. Foto: Yvonne Eliassen

Unge talenter 

Ekstra gåsehudfaktor blir det imidlertid gjerne når de unge håpefulle trer fram. Tradisjonen tro deltok også elever fra kulturskolen, i år Aleksander Syrstad (15 år) på trompet og Alma Lovise Henriksen (9 år) på kornett.

Aleksander utmerket seg med sitt spill, og det var ikke mange tørre øyne i salen da han hadde sine innslag. Kveldens yngste musikant, Alma Lovise, imponerte også stort med sitt kornett-spill.

I etterkant av konserten kunne både Aleksander og Alma puste lettet ut.

- Dette var en stor konsert, og jeg var nervøs i forkant. Men det roer seg ofte når jeg først står der. Da kommer jeg i flyten, og så går det fint. Slik var det heldigvis i dag også, oppsummerer Aleksander.

Han er en aktiv ung mann, som driver seriøst med både skiskyting, langrenn og trompet. Han beskriver at musikken for han er en kjær avkobling.

- I idretten er det fart, mens med musikken finner jeg roen, beskriver han.

- Satser du?

- Jeg satser kanskje mest på idrett, men trompet betyr mye for meg. Det er veldig artig, og spesielt når jeg får spille på slike konserter som i kirken, forteller han.

For Alma Lovise var kveldens konsert hennes første i kirken.

- Jeg synes det gikk bra. Jeg prøvde å se mest i notene og ikke på publikum, forteller hun.

Kanskje var det like greit, for i publikum satt blant annet en rørt mamma, Mari Lund.

- Det kom noen tårer. Jeg er veldig stolt over henne, forteller hun og stryker Alma over håret.

Alma Lovise Henriksen spilte på julekonserten for første gang, og rørte både publikum og mor, Mari Lund, til tårer. Foto: Yvonne Eliassen

Alma og Aleksander er elever av Sørum, og han sier også at han blir stolt når de har sine framføringer.

- Jeg syns de gjorde det veldig bra. Det er ingen spøk å stå sånn foran publikum i kirken. Kirkerommet krever noe ekstra. Publikum kommer tettere på, og høytideligheten over rommet gjør noe med en. Det krever ekstra konsentrasjon og kontroll på nervene, sier Sørum.

Lettet og fornøyd

Sørum er takknemlig over innsatsen fra alle involverte.

-Uten alle sangerne i mannskoret og damekoret hadde ikke vi fått til dette. Bidragene fra kulturskolen er også gull verdt.

Videre ønsker han å rette oppmerksomhet mot organist Tommy Nilsen, samt band.

- Tommy Nilsen er en svært viktig del av julekonserten, både som solist på orgel og som akkompagnatør til korene. I de siste 10-15 årene har band / kompgruppe blitt engasjert for å gi låtene et variert og mer moderne lydbilde. De har alle bidratt med å løfte konserten til nye høyder.

Sørum sier at han er veldig fornøyd over gjennomført konsert, og uttrykker lettelse over at verken pandemi eller dårlig vær fikk satt en stopp for det i år.

- Dette er en juletradisjon som vi har savnet de siste par årene. Det føles veldig godt å endelig få synge og spille for et publikum igjen. Jeg syns låtene stod godt til hverandre og responsen fra publikum var god.

Det ble en flott konsert, oppsummerer han, før han til slutt legger til:

- Nå blir det godt med ferie!

Årets julekonsert av Klæbu manns,- og kvinnekor, samt elever fra kulturskolen, ble en høytidelig og flott opplevelse for publikum. Foto: Yvonne Eliassen