Møtte makkeren på LEGOutstilling

Duoen Stian Thun Varmdal og Olav Hallset er gode kamerater, og bruker mye tid på å bygge LEGO sammen. Begge går i sjuende klasse på Sørborgen skole og skal starte på ungdomsskolen om noen måneder. KlæbuPosten slår av en prat med førstnevnte i etterkant av deltakelsen på «På Kloss Hold», som er en årlig LEGOutstilling som arrangeres av Brikkelauget, i år for tiende gang. Foreningens første utstilling i 2012 hadde 14 utstillere, mens det i år slo alle tidligere års rekorder med 140 utstillere fra i hvert fall 12 land, der flest kom fra Norge, men land som Danmark, Tyskland, Polen, Tsjekkia, Canada og USA har også vært representert.

12 år gamle Thun Varmdal og kompisen er med for andre år på rad, men har på grunn av arrangementets aldersgrense, ikke lov å konkurrere før de fyller 15.

– Hvordan kom du og Olav i kontakt med hverandre?

– Den første utstillingen jeg var på (i fjor), så var han og noen venner av ham innom utstillingen. Jeg kjente ham igjen fra skolen så vi begynte å prate sammen. Vi fant fort ut av begge likte LEGO veldig godt, så da arrangerte vi det slik at vi dro hjem til hverandre på besøk og bygde ting sammen, sier Stian om samarbeidet med kameraten fra Sørborgen skole.

– Du deltok på «På Kloss Hold» i fjor også. Hvordan kom det for seg?

– Jeg kom hjem fra skolen en dag. Pappa spurte om jeg ville være med siden de hadde tillatt folk under 15 å stille ut byggene sine, sier han. Det var også der de to kameratene først møttes og startet sitt samarbeid.

Holdt på i lang tid

På spørsmål om hva som var grunnen til at han på ny valgte å melde seg på det store arrangementet i Charlottenlundhallen, sier 12-åringen – som snart fyller 13 – at han syntes det var kjempeartig i fjor, og at han fikk en rekke gode tilbakemeldinger fra publikum som påpekte at de likte utstillingen hans. «Det var veldig mange som likte bygget mitt, og mange av dem kom tilbake for å se flere ganger», sier han.

Thun Varmdal er oppvokst i en familie med to eldre brødre som også har likt å holde på med LEGO. Som innen det meste her i livet, vil en tidlig eksponering for noe gjøre det enklere å holde på med kontinuerlig over tid. Det var tilfellet i Stians hjem, der storebrødrene gjorde det enkelt for en to år gammel gutt å sette sammen sine første LEGObrikker.

– Hvordan ble du interessert i LEGO i utgangspunktet?

– Jeg har holdt på med dette siden jeg to år, så har det vært ganske gøy. I stedet for å stoppe så har jeg bare fortsatt å holde på. Det jeg liker mest er hvor kreativ man kan være; alt det morsomme og spennende man kan lage ved hjelp av kreativiteten sin, gir mye, sier han.

– Var det et spesielt sett, en spesiell julegave eller lignende, som gjorde at du fikk opp øynene for dette?

– Det var ikke noe spesielt sett, tror jeg. Det var sikkert det at jeg har storebrødre som har også har hatt LEGO, men vi har også hatt mye av det liggende i huset. Jeg tror nok det var noe sånt, sier klæbyggen som bor på Haugamyra.

Ble mer seriøst etter hans første utstilling

Han var ikke voksne karen før han fikk være med på sin første utstilling. Det ga åpenbart mersmak og fungerte på mange måter som katalysatoren for hans LEGOinteresse. Samarbeidet med Olav kom først på banen i fjor, og det har på mange måter tatt interessen et steg videre.

– Når gikk det fra å være noe du «bare holdt på med» til å bli noe du tok mer på alvor og brukte mye tid på?

– Jeg ble bedre og bedre med årene. Det ble litt mer seriøst når jeg fikk være med på LEGOutstilling – jeg har jo vært med tidligere, men kun gjennom å se på, så når jeg fikk utstille selv ble det mye mer gøy for meg, sier Stian.

– Hvordan har samarbeidet med Olav fungert etter dere «fant hverandre» på fjorårets På Kloss Hold?

– Det er kjempebra! Det hender jo at vi snakker om ideer en god stund før vi begynner å bygge, men når vi først kommer i gang så går det ganske fort, påpeker han.

Det er stor kreativitet på gang når Stian og Olav setter sammen sine kreasjoner.

Lært av både kameraten og andre utstillere

Den store forskjellen på å jobbe sammen, i forhold til alene, er at det går mye fortere, sier Thun Varmdal:

– Det går fortere når man er to, og så er det litt mer sosialt tenker jeg. Å finne ut hva vi skal bygge tar vi litt underveis som vi holder på, forteller han.

Duoen er stort sett enige om hva de skal gjøre og er på samme bølgelengde, selv om de har ulike styrker:

– Vi bygger litt av hvert. Jeg har hjulpet ham med by og han har hjulpet meg med skog, hus, osv. Det er et bra samarbeid og vi lærer av hverandre.

– Du har sikkert plukket opp tips og triks fra andre utstillere på de arrangementene du har vært med på, kanskje særlig På Kloss Hold?

– Når man er på en sånn utstilling så går man rundt og ser på de andre, og det gir ideer om hvordan man kan bygge selv når man kommer hjem. Men å velge ut enkelt ting som jeg ble inspirert av er ikke så lett – det var en god del som var veldig kult.

Publikum på arrangementet har utelukkende kommet med gode tilbakemeldinger, kan en svært engasjert og entusiastisk 12-åring fortelle oss:

– De på utstillingen har skrytt veldig mye og sagt at det er mange morsomme ting rundt omkring i konstruksjonene jeg har satt sammen. I byggene mine så legger jeg inn det som kalles «Easter Eggs», altså ting som ikke hører hjem på den gitte plassen. Det er noe folk pleier å kommentere, sier han smilende.

Helt til topps i Mountain Brick

Mountain Brick er navnet på et årlig LEGO-arrangement på Oppdal i februar måned. Der kan påmeldte LEGO-entusiaster stille ut sine egne kreasjoner, enten det er offisielle LEGO-sett eller såkalte MOCs – My Own Creation der man bruker fantasien og egen kreativitet til å skape noe eget. Thun Varmdal er kjempefornøyd med gjennomføringen hans, og kunne krone det hele med to triumfer. Dette var Olavs debututstilling sammen med Stian – en turnering som har en litt annen profil og som er mer tilrettelagt de yngre, med konkurranser i flere årsklasser for barn.

– Dere vant to utstillinger på Mountain Brick. Hvordan opplevde du denne suksessen?

– Det var veldig gøy! Selve turneringen er jo mye mindre enn den her i Trondheim (På Kloss Hold), men det er et eksempel på noe som Olav har hjulpet meg med: «Vikingeverden» som nå står på rommet mitt. Dette er en stor verden med vikinger og mye historie fra norrøn mytologi, sier Thun Varmdal til KlæbuPosten om suksessen i Mountain Brick.

Hans interesse for norrøn mytologi har ikke dukket opp av seg selv. Det er nemlig en interesse 12-åringen har hatt en stund.

– Jeg er ganske interessert i de tingene, slik at det kom naturlig for meg. Fikk låne en bok av onkelen min i forkant om norrøn mytologi som ga meg mange ideer, sier han smilende.

Kriteriene for å vinne er sammensatte og krever naturligvis at man tilfredsstiller flere av dem for å nå helt til topps. Stian sier at han utelukkende fikk gode tilbakemeldinger på Vikingeverden:

– Det var hovedsakelig historien til utstillingen vår som veide tungt for dommerne. Vi fikk høre at den var kjempefin. Det andre tror jeg var den morsomme måten vi brukte deler på. Når man bruker deler på en måte som de ikke er ment for å brukes på, så skiller man seg ut litt, forteller han.

Med presisjon kan man med ved hjelp av LEGObrikker skape et sylskarpt bilde.

Ser frem mot å konkurrere

Det er å være med blant de voksne og konkurrere om premier som er det langsiktige målet for Stian. I På Kloss Hold må man skape noe selv for å kunne konkurrere, med en My Own Creation, noe 12-åringen allerede har god erfaring med. Det varierer fra de minste byggverkene, som kanskje består av rundt 100 brikker, til de digre kreasjonene med over 70 000 brikker. Premiene i konkurransene er utelukkende LEGOsett, og selvsagt svært attraktivt for de som er i miljøet.

Mange klassiske monumenter stilles ut i LEGO på På Kloss Hold, blant annet kjente lokomotiver som NSB sine Dovregubben, men også mer eksotiske innslag som det spanske høyhastighetstoget Talgo 3 fra 1960-tallet. Heimdal stasjon med kafeteriaen, det gamle pakkhuset, busstasjonen og metrobussen, bygd av heimdalingen Lars Jølle kunne man også bivåne på arrangementet. En annen favoritt blant mange tilskuere var Joakim Hamstads versjon av Nidarosdomen.

– Hvordan ser du på å kunne konkurrere når du fyller 15?

– Ser frem mot å konkurrere! Det er det jeg har lyst til. I en konkurranse tror jeg at jeg hadde gjort det ganske likt som jeg gjorde nå, men kanskje med noen små justeringer, sier han.

Så hva slags størrelse snakker vi på det Stian pleier å bygge?

– Jeg lager ting av en ganske god størrelse. Det var vel cirka 4000 på den jeg bygde nå forrige uke; den startet jeg med to måneder i forveien, så det tar tid. Jeg bruker vanligvis litt tid på bygge LEGO hver dag, sier Thun Varmdal.

Inspirert av LEGO Masters

En av TV 2s store suksesser de siste månedene har vært programmet LEGO Masters Norge. Det er en videreføring av det internasjonale konseptet som har vært svært vellykket i land som USA, Storbritannia, Australia, og mange, mange flere. Serien startet på den internasjonale scenen i 2017, og rullet først over norske TV-skjermer i fjor høst. «Det blir lidenskap, idrett på høyt nivå, sterke følelser og magi – og en evig kamp for å overgå seg selv og konkurrentene når 16 unike LEGO-talenter konkurrere i mange og varierte oppgaver i kampen om den gjeve tittelens om Norges første «LEGO Masters», reklamerer TV 2 for på sine hjemmesider.

Dette er en konkurranse som Thun Varmdal har blitt veldig inspirert av, og som han selv ønsker å delta i på sikt. Han fikk æren av å møte flere av de mest kjente profilene i Charlottenlundhallen under På Kloss Hold.

– Hvordan var det å møte profilene fra LEGO Masters?

– Det er ganske morsomt å få møte dem. Det var en workshop der de lærte oss å bygge hoder av LEGO. Jeg fikk mange råd og tips, og mye skryt. De likte det jeg hadde bygget, og kanskje særlig hodet jeg bygde, sier klæbyggen som ikke legger skjul på at han har sett «ekstremt mye» på det, både fra Norge, Sverige, USA og Australia.

Vikingeverden fikk mange gode tilbakemeldinger fra fascinerte tilskuere på «På Kloss Hold» i Charlottenlundhallen.

Kan lære av de beste

Sju av deltakerne fra LEGO Masters var til stede og deltok på På Kloss Hold, blant annet vinnerne Ebba og Joakim. Både Stian og Olav var med på en workshop med de to, som Thun Varmdal selv sier, der TV-profilene lærte bort kunsten å bygge livlige hoder i LEGO. Det ble selfies med deltakerne, særlig for den yngre garde. Stians far, Stig Varmdal, sier at guttene er mestre på å bygge inn små historier i modellene sine, noe de mest fremtredende personlighetene fra LEGO Masters setter pris på:

– Alle som så på LEGO Masters fikk med seg at brikkemester hele tiden var ute etter historie og humor. Stian og Olav er mestre på å bygge inn mange små historier i modellene sine. Hos Olav sitter Luke Skywalker i et av husene og bilen fra Harry Potter er på vei til å ta av fra gaten utenfor. Hos Stian kunne du blant annet se Doc Brown og Marty McFly bomme på en tidsreise og kommet bort fra sin DeLorean tidsmaskin, forteller far Varmdal om guttenes kreativitet.

12-åringen selv er krystallklar på at han har mye å lære av de beste i bransjen:

– Hva kan du lære av de beste?

– Det er alltid noe nytt å lære, det er det jo. Den store forskjellen på de beste og «resten» er størrelsen; i LEGO Masters bygger ting på størrelse med et bord. Mens jeg lager ting som ikke akkurat er like stort. Det krever mye kreativitet jo større det blir, siden det er mer som må finnes ut av detaljer; man vil jo ikke at halve konstruksjonen skal være flatt, men at det skal ha liv, sier han.

Selv lyst å delta

LEGO Masters har blitt en attraktiv arena for LEGO-entusiaster over hele verden. Det er en god mulighet til å vise seg frem og sin kreativitet. På spørsmål om han selv kan tenke seg å delta i programmet en gang, er det ikke til å ta feil av hans langsiktige drøm av å kunne gjøre det:

– Det hadde vært ekstremt kult å få delta på LEGO Masters, og jeg har lyst til det, men må bli gammel og prøve å bygge fortere først, sier Stian.

– Har du merket en forskjell på hvordan TV-programmet har endret LEGO-miljøet?

– Jeg har ikke merket så veldig stor forskjell, men det har blitt mer populært med LEGO i Norge etter dette programmet, mistenker han.

– Er det et miljø for de som vil holde på med LEGO her i Klæbu?

– I Klæbu er det nok ikke så veldig mange voksne som holder på med det, men det er mange barn som gjør det. Det er mange på YouTube, det er TV-program – mye sånt, og det gjør det jo mer populært for barn og unge. Mange voksne har nok grodd bort fra det med alderen, forteller Stian Thun Varmdal.

Han tror vi vil se en vekst i fremtiden:

– Jeg tror det vil øke ganske greit, ikke så veldig mye eller så veldig lite, men en sånn grei økning forventer jeg nok.

Bygge inn ideer

– Faren din sier at dere er veldig dyktige på å bygge inn ideer i konstruksjonene deres. Hvordan gjør dere det?

– Jeg starter alltids med en idé, så tenker jeg om jeg skal bygge ideen eller ikke. Da tar jeg frem et ark og tegner det jeg skal lage, og setter i gang fra bunnen og opp. En liten tanke om hvordan det kan se ut endrer seg ganske fort og ganske ofte fra gang til gang, underveis som jeg prøver meg frem. Vikingeverden ser for eksempel veldig annerledes ut fra den originale tegningen jeg hadde, sier Thun Varmdal.

– Hva gjør du hvis det ikke blir som du ser for deg mens du holder på?

– Hvis det ikke stemmer helt så finner man en løsning. Det er ikke så ofte at jeg ødelegger alt jeg har startet med for å starte på nytt, så jeg endrer i stedet på enkelte områder i konstruksjonen, påpeker klæbyggen som snart er tenåring.

Omfattende fremtidsplaner

Hva som ligger rundt neste sving, hva angår konkurrering, er ganske klart for Stian Thun Varmdal. Han ser allerede frem mot neste års Mountain Brick på Oppdal. Men hans kreativitet er hele tiden i utvikling, og det er ingen tvil om at han har mange ambisiøse ideer om prosjekter han vil forfølge. Eventyr og fantasi er to nøkkelord for den kreative 12-åringen, som om få måneder starter på Klæbu ungdomsskole.

– Hva ligger rundt neste sving for din del?

– Jeg er ganske interessert i dinosaurer. Den neste tingen jeg skal bygge har jeg en tanke om at skal dreie seg rundt norske eventyr, der hovedtingen skal være Soria Moria-slott. Jeg har lest litt og hørt litt, og enkelte filmer har gitt meg noen gode ideer, sier han.

– Leser du mye?

– Jeg leser en del bøker, ja. Fantasibøker liker jeg godt. Det er spesielt en serie som jeg har likt en del, en tegneserie som heter Nordlys, den har troll, vikinger, magi og sånt, forteller han om sin bokinteresse.

– Hva er dine langsiktige ambisjoner med LEGO?

– Jeg har en plan om å kanskje bygge et Soria Moria-slott, som sagt, men bortsett fra det har jeg nok ikke noen store planer – jeg gjør en ting om gangen. Det er ingen utstillinger som er i nærheten, så den neste blir nok i vinterferien neste år.

«Øvelse gjør mester!»

Stian har en klar oppfordring til barn og unge som kanskje har puslet litt med LEGO i tidlig barndom, men som har falt bort fra det med alderen. Han sier at et godt miljø gjør at man fort får venner og nye kilder inspirasjon som gjør det motiverende å skape nye kreasjoner.

– Hvordan kan man bli «flink» i LEGO?

– Øvelse gjør mester! Man må øve, se på andre sine LEGObygg og lære seg å bygge sitt eget. Det er greit å starte med sett, men det beste tror jeg er å etter hvert å få ideer til å skape noe eget. Hvis man går for nye ideer så kan man forbedre byggeteknikkene sine. Etter en LEGOutstilling så er det mange kule byggeteknikker der som man kan huske på og gjenskape på sine egne bygg når man kommer hjem, deler Thun Varmdal som selv har blitt inspirert på denne måten.

– Hva er det vanskeligste når man holder på med dette?

– Det vanskeligste varierer vel litt: noen ganger kan det være hvordan jeg skal bygge et spesifikt tre, eller et dyr, som skal se ut på en spesiell måte. For å få det til å se så ekte ut som mulig, så må man være veldig flink, og det er ganske vanskelig, sier han.

Kanskje ser vi Stian og Olav på LEGO Masters om noen år. Det er i et hvert fall gode muligheter for at den dyktige duoen blir flinkere og flinkere så lenge de elsker det de holder på med.