Også vår kirke

Tonje Hagemo og Silje Jørgensen var to av de i alt 40 deltagerne fordelt på to grupper som hadde gledet seg til et pusterom i hverdagen.

- Det er så fint at det er et slikt tilbud i kirka. Her er det en spesiell atmosfære. Man kan kjenner at det er en annen stemning, sier Hagemo,

- vi snakket akkurat om det på vei inn i kirka. Kirka har jo tradisjonelt sett hatt mange regler og blitt sett på som litt streng. Jeg tror nok det er lurt med slike arrangement. Det åpner opp for at flere kan føle seg hjemme i kirka.

Prest som favnet alle

Selv fikk hun erfare en folkelig kirke da hun skulle gifte seg.

- Vi vurderte å gifte oss borgerlig siden vi kjente litt på en usikkerhet om kirken var det riktige stedet, men etter en prat med sokneprest Toril Stendahl kjente vi at kirken var det riktige for oss, smiler hun.

Jørgensen bifaller i Hagemos betraktninger, og tilføyer:

- Vi har jo først de siste årene fått øynene opp for Kirkefestuka. Og det har nok med flere arrangement som tiltrekker seg folk flest. Det er fint at kirka blir mer brukt av alle.

Silje Jørgensen (til venstre) og Tonje Hagemo er glad for et mangfoldig tilbud under Klæbu kirkefestuke. Foto: Merethe Willassen

Et pusterom

Kateket Tove Margrethe Hørgård Unsmo og Helle Lundereng fra Klæbu treningssenter, har samarbeidet om tilbudet som både inneholder velsignelse, meditasjon og uttøying.

- Helle er så lett å be, så der var det ja nesten før jeg hadde fullført spørsmålet, smiler Unsmo som hadde en ide om å tilby folk et pusterom med meditasjon og fysiske øvelser som passet til dette. Målet var å gi folk et pusterom i en travel hverdag, en liten time med avslapning i et kirkerom med sin rolige og berikende atmosfære.

Begreper til besvær

- Det var muligens litt feil av meg å kalle det Pusteroms-yoga, men det handler nok om at vi i Vesten vanligvis ikke utøver den religiøse yoga, sier Unsmo. Yoga har sine røtter i indiske religioner, og Unsmo fikk spørsmål om det var riktig å blande hinduisme og buddhisme inn i kirka.

Helle tilføyer:

- Nei, det er nok mer stretching det vi gjør her, men så kaller vi det yoga siden det er et ord mange forbinder med å tøye musklene i kroppen.

Behagelige seanse

Langs kirkegulvet satt både troende og tvilere om hverandre og deltok på kveldens pusterom. Unsmo hadde forfattet en tekstmeditasjon og Lundereng leste en kort tekst før den halvmørke kirken fylt av stearinlys, falt til ro innhyllet av rolig musikk bare avbrutt av Lunderengs lavmælte instruksjoner for å løsne på deltagernes høstkalde og anspente muskler. En deilig og rolig avslutning på dagen, og noen flere verktøy å ta med seg inn i vinterens travle dager.