– Vi har ikke hatt i nok sukker, sier mormor på telefon til en smilende Bina Haugum, og mener at eggehvitekakene ikke er helt perfekt. Kakene bakte de i går og ligger som små, fristende ruller på glassfatet med stett som det seg hør og bør, når de beste kaker skal presenteres.

Gammel familieoppskrift

- Hun sier alltid at det ikke kan bli nok av godsakene, og med det mener hun sukker og godt smør, forklarer Haugum som gjerne vil snakke litt om egne juletradisjoner og dele en oppskrift som har fulgt familien i mange år.

Det var oldemor Gunvor som kom fra Brøttem og bosatte seg på Tanem da hun giftet seg med Binas oldefar. Kokeboka ble flittig brukt, både av oldemor og oldefar.

- Jeg tror nok oldefar bidro mest med disse, ler Haugum og viser frem ulike vitser som er klippet ut av aviser eller blader og limt inn på innsiden av permen til kokeboka, ei kokebok som fremdeles er i bruk.

Gamle og nye tradisjoner

Det er lunt og godt på låven på Haugum gård like bortenfor Klæbu kirke. Tømmerveggene skaper en helt egen ro som bakgrunn for julepynt av det dempede slaget.

- Vi forsøker å finne en balanse så ikke det tar helt overhånd, men samtidig må det ikke bli for lite. Det er jo store rom, forklarer Haugum.

Selv lager hun og familien sine egne juletradisjoner.

- Noe tar jeg med meg fra min egen oppvekst, mens andre er nye og er med på å skape vår families egne tradisjoner, forklarer hun. Tjukklefse og flatbrød er to av de gamle tradisjoner hun har tatt med videre, mens konfekt og pepperkakehus er av nyere herkomst.

Populære kurs

- Jeg lager gjerne konfekt og gir bort i gave. Det er alltid artig å prøve nye ting. Pepperkakehus husker jeg fra jeg var lita, og syns det er artig å ta med videre til mine barn, smiler hun.

Fra farmor og mormor har hun lært viktigheten av de sju sorter, og de er litt med videre, og flatbrødbaking har hun fått sånn i fingrene at det arrangeres kurs i flatbrødbaking på gården.

- Det er kjempepopulært, og noe som stadig etterspørre, avslutter hun, men tør ikke love når neste kurs i flatbrødbaking blir. Nå står julen for tur, og etter jul arbeides det stadig videre med nye prosjekt på Haugum gård.

Bina Haugum Foto: Merethe Willassen