Kulturskoleelevene er blant dem som har «lidd»mest under pandemien. Det aller meste av konserter har blitt avlyst de siste to årene. Derfor var det stort for Tora Christensen Bjørkøy, og andre å få opptre i Klæbu-kirka på mandag.

Stas var det også for Svend Arne Sørum som har vært den store drivkraften i sang og musikk og ikke minst kulturskolemiljøet i Klæbu i flere tiår. Sørum håper at det de opplever nå blir normalen fremover. For han er ærlig på at det vil være negativt for rekrutteringen med flere langekoronaavbrekk.

-Jeg synes det er positivt at vi nå kan ha konserter igjen. Flere av dem som deltar i Klæbu-kirka, står for første gang foran et så stort publikum. De har på grunn av epidemien og de mange avlysningene ikke fått muligheten til det tidligere. Forhåpentligvis så får de mange muligheter til det fremover, sa en fornøyd Sørum da konserten var over, og folk hadde dratt hver til sitt.

FORNØYD: Svend Arne Sørum var veldig tilfreds med at kulturskoleelevene endelig fikk muligheten til å vise seg frem Foto: Merethe Willassen

Fylte opp kirkebenkene

Det var frem til pandemien kom og satte en stopper for det meste, en tradisjon at kulturskolen hadde kirkekonsert i forbindelse med kirkefestuka, som er et stort og flott arrangement. Den tradisjonen ønsker både Sørum og arrangøren blir holdt i hevd. Publikumsfremmøtet tyder på at konserten har funnet sin plass. Søsken, foreldre, besteforeldre og andre fylte nemlig opp kirkebenkene. Det var ikke mange plasser ledig da det ble ønsket velkommen.

De mange fremmøtte fikk se at det fortsatt jobbes godt i kulturskolesystemet. Denne gangen var det også flere fra Byneset, Byåsen og andre steder som deltok. Aleksander Syrstad hadde gleden av å avslutte den fine konserten, en 14 år gammel trompetist som også gjør seg bemerket på andre arenaer.

Satte verdig punktum

Aleksander er en habil skiskytter og vintersportsutøver. Niendeklassingen er lærenem. Spenningsnivået til den unge tenåringen var høyere enn det bruker å være, men han taklet det og hentet frem sitt beste da det gjaldt som mest. Den lovende trompetisten satte et verdig punktum for en fin konsert

Hanna Jaworski (piano) og Oda Brovold Hallsethmo (fløyte) øver for å bli skikkelige gode. Foto: Merethe Willassen

Vil lage egen musikk

Selv om det er mange ting som må på plass for å nå målet om å skrive egne låter, er kulturskolen en veldig viktig byggekloss for å oppnå drømmene.

Pianist og fløytist

Hanna Jaworski (9 år) og Oda Brovold Hallsethmo (8 år) er begge elever ved kulturskolen i Klæbu, og begge går i klasse 4B på Sørborgen barneskole. Hanna trakterer pianoet, mens det er langfløyte som er Odas instrument. Begge elsker musikk, men har valgt litt ulik vei.

Mye musikk i hverdagen

- Jeg begynte å spille fløyte, fordi alle i familien min spiller i korps, smiler Oda, mens Hanna forteller at hun valgte piano, fordi hun syns piano lager så fin musikk:

- Jeg har hørt på musikk på YouTube, og nå har jeg øvd så mye at jeg greier å spill Titanic.

Øver mange dager hver uke

Det skal mye øving til for å bli skikkelig god på instrumentene, og den jobben er begge jentene villige til å gjøre. Oda øver helst 6 dager i uka, mens Hanna øver alle sju dager i uka.

- Det er viktig å øve, ellers kan vi glemme sangene vi har lært, sier Hanna. Hun forsøker å lære seg en ny sang hver uke.

Ekstra flid mot denne konserten

Hele høstferien gikk med til øving for Hannas del. Det skal litt til for å lære alt til en så stor konsert. Oda forteller smilende at hun måtte legge inn noen timer øving i helga slik at hun var sikker på at alt gikk greit. Begge elsker musikk, og drømmer om å lage egen musikk en dag.