Klubben i Klæbu inviterte til datatreff sist onsdag, og 30 ungdommer meldte seg på. Frode Vingelsgård Strand, en av lederne på klubben, fortalte at Lan er noe som arrangeres jevnlig.

- Siste gang vi hadde Lan var i juni, men før det var det nok høstferien 2021. Det er populært blant de unge, sier han, og minner de andre lederne på at nå er det to minutter til klokka er seks og dørene åpnes.

Kø av ivrige ungdommer

Utenfor inngangen til Klubben i Klæbu som ligger i andre etasje i Klæbu kulturhus, er det fullt. Gamingstoler med pc-skjermer og store, tydelig tunge bager preger reposet utenfor dørene der ungdommer venter tålmodig mens de en etter en slipper inn og registreres. Alle har levert skjema som sier noe om hvilke hensyn som må tas og hvilke tillatelser foreldre har gitt.

Klubben låner ut utstyr

Ungdommene plasserer seg rundt bordene som er satt opp, og begynner straks å koble opp utstyret. På et eget bord står det flere harddisker, skjermer og en mengde kabler.

- Ikke alle har eget utstyr, og noen mangler kanskje en skjerm å bruke. Vi har på forhånd registrert hva de trenger, og blant annet hentet fra ekstra utstyr fra Ristunet. Her får de låne det de trenger for å være med, sier Thomas, en av lederne som jobber mest på Ristunet (ungdomsklubben på Risvollan, journ. anm.), og som i dag er en av de voksne på arrangementet i Klæbu.

Sosialt og gøy

30 ungdommer foran hver sin skjerm kan høres både usosialt ut, stille og noe de like gjerne kunne gjort hjemme. Det er ikke tilfelle. Her er det latter og prat, litt herjing og mye glad og sosiale ungdom.

- Det er gøy her, sier Hedda, og Heike legger til:

- Det er sosialt her, og en god start på ferien.

Olav sier at han syns det er fint her, fordi her kan han være med venner.

Heike har deltatt 3 eller 4 ganger på Lan, mens det er andre gang for Hedda sin del. Det er første gang Olav er med her. Utover kvelden blir det arrangert konkurranser i ulike spill, litt etter hva spillerne ønsker, men Minecraft, Fortnite og Rocket League er populært, forteller Strans.

- Det blir vel gjerne vi som må lage konkurransene. Det er ofte vi som er eldst her som får den oppgaven, sier Heike som sammen med Olav spiller Farming Simulator med en tredjemann som sitter hjemme.

Alle er velkomne, uansett nivå

Vilde og Veronica er også glade for å være på Lan.

- Det beste her er at det er så sosialt, sier Vilde, og Veronica føyer til:

- Ja, og her kan du få lånt utstyr hvis du ikke har. Vilde forteller at det er veldig avslappet her:

- Det er ikke noe krav om å være god, eller at man må være en veldig seriøs spiller.

Litt tidlig å bli trøtt klokka ni

Allerede i ni-tida er det et par spillere som kjenner at de sliter litt med å holde seg våkne, Det gjelder å finne på ting å holde på med, sier de. Strand forteller at det ikke er lov til å ha med energidrikker, men det ser ut til at kosefaktoren er høy uansett. Det er nettopp servert pizza til alle, og folk er i gang med spillingen igjen.

- Utover natta går det greit, fordi da blir man overtrøtt. Men på et tidspunkt, sånn i sekstida, kommer det til å bli vanskelig, sier Heike. Hedda har opplevd å ikke få sove etter å ha vært våken hele natta, mens Olav syns det er både lett og en deilig søvn når han kommer hjem på morgenen. Lanet varer til 8 om morgenen.

Mye kos i mat og drikken

Lunkent julebrus, flasker med vann, store poser med potetgull og annet snacks preger området rundt skjerm og tastatur. Det er store puter og soveposer, pysjbukser og annet behagelig tøy å se. Elias sier han det bra her:

- Jeg koser meg veldig. Det er bra her. Alle folkene er så greie og hyggelige, både de voksne og spillerne. Det er artig å være her.

Og blir man for trøtt?

Det er utrygt å sovne over tastaturet. Det kan skje selv den mest ihuga døgneren, men har sin pris.

- Den som sovner, blir tusja. Hvis ikke spillerne ordner det, gjør vi det, smiler Strand som tar den oppgaven på største alvor. Han forteller at det er mulig å trekke seg litt tilbake om det blir for ille.

- Hvis noen føler behov for det, går det an å hvile seg litt på et rom bak her. Men de har jo meldt seg på for å være oppe hele natta, så det får de stå for, sier han.

Frode, Thomas og Guro ønsket velkommen til Lan på Klubben i Klæbu, Foto: Merethe Willassen