Nadan Dervoz

16. kandidat og styremedlem i Trondheim Senterparti

I disse lokalvalgstider har det lenge vært et spørsmål i mediene om hvem Senterpartiet i Trondheim skal støtte, hvilken blokk og hvilken kandidat til ordførervervet. Til dette er det viktig med noen påminnelser til velgerne om verdigrunnlaget og ideologien, samfunnssynet, og historien til Senterpartiet.

Da partiet ble dannet i 1920 sprang dette ut av interessene til de politiske bondebevegelsene på 1800-tallet. I mellomkrigstiden var partiet mer borgerlig orientert enn nå, mens gjennom hele etterkrigstiden har støtten til velferdsstaten og den norske (eller nordiske) modellen stått fjellstøtt.

I mars 1935 midt i de harde trettiårene inngikk partiet Kriseforliket med Arbeiderpartiet, som førte til regjeringen Nygaardsvold. Dette viser at partiet helt fra tidlig av hadde stor tro på at staten skulle være en aktiv part i samfunnsøkonomien, blant annet for å sikre nasjonale ressurser. Det kan også nevnes at mens privatiseringsiveren av offentlige tjenester gikk som en farsott gjennom høyresiden av norsk politikk fra 80-tallet av stod Senterpartiet fast på motstand mot overdrevet økonomisk liberalisering.

Tilsvarende har partiet i seg det som er konservatisme; Senterpartiet vil at samfunnet skal bygges nedenfra – samfunnslimet kommer fra enkeltmenneskene, det kristne og humanistiske verdigrunnlaget fastholdes, forsvar for privat eiendomsrett, desentralisering av institusjoner og makt, og et urokkelig forsvar for eget lands suverenitet. Dette kan man for eksempel se gjennom at partiet har vunnet EU-kampen to ganger – to viktige seiere.

Per Olaf Lundteigen sa en gang noe som at det er tre poler i norsk politikk, alle med ulikt utgangspunkt; den røde pol, den blå pol, og den grønne pol. Senterpartiet er definitivt i den grønne polen. Vi har aspekter som likner både den røde og den blå, men står fritt og suverent som kanskje en av de få gjenværende sentrumspartiene i norsk politikk. En må minne om at sentrum i norsk politikk hadde en egen regjering under Bondevik 1 på slutten av 90-tallet.

I stedet for å spørre om Senterpartiet vil støtte Emil Raaen eller Kent Ranum til å bli ordfører og hvilken blokk, bør man spørre seg hvordan disse to ligger i forhold til sentrum og Senterpartiets politikk, samt hvem det blir enklest å samarbeide med på enkeltsaker.