Lærer av hverandre

- Dette er veldig trivelig og sosialt, og vi får brukt hunden i praktisk arbeid, sier Marianne Berger, og Gunn Toril Haagensen istemmer:

- Ja, vi bygger relasjoner med tilreisende, får være ute og så er det god trim.

- Og dessuten lærer vi en god del. Man lærer mye av å se på andre, tilføyer Berger.

Lokal konkurranse

Ved løypen ventet mange Border collie på tur. Ikke avslappet og tilbakelent, men med en holdning og et fokusert blikk som signaliserte «Jeg er klar nå!». Haagensen og Berger, begge fra Klæbu, var to av deltagerne som også var funksjonærer, da Flå og Klæbu sau og geit arrangerte Håpets dag med nybegynnerklasse i tillegg til klasse 1 og 2. Og noen stilte i flere klasser og med flere hunder. Dyrevelferden er viktig, og sauene på jordet var sau fra Prestegården som er vant til gjeterhund.

Gunn Toril Haagensen (til venstre) og Marianne Berger var to av de tre konkurransedeltagerne fra Klæbu, og stilte også som funksjonærer. Haagensen med en flott seier i klasse 2. Foto: Merethe Willassen

Vant toppklassen

Haagensen fikk med seg en god plassering med seier i klasse 2. Begge deltageren er med på sauesanking i Nordmarka hver seinsommer.

- Vi kjenner folk som har sau, det er ingen av oss som har egne sau. Vi får være med å drive ned sauene. Vi har hatt mange fine markaturer der, og er blitt godt kjent i Nordmarka, forteller Haagensen.

Lavterskeltilbud

Det er viktig at sauen ikke er for tett på sauen. Da blir farten for stor. Samtidig skal den ikke være for lite på plass. Da er sauen snar til å beite gresset og ser nesten på hunden som bakgrunnsstøy.

- Det må mye trening til for å få samarbeidet mellom hund og hundefører til å fungere, og en av grunnene til at vi legger slike konkurransedager seint på høsten, er nettopp å gi nybegynnere muligheten til å øve gjennom vår, sommer og utover høsten, forklarer Jan Egil Tillereggen, også han deltager og funksjonær og fra Klæbu.

Jan Egil Tillereggen, deltager og funksjonær, var med å sette Klæbu på kartet i konkurransen. Foto: Merethe Willassen

Mye glede i sterkt lederskap

De aller fleste som deltar, bruker hundene i sauesanking.

- Dette er en fin måte å utvikle hunden på. Mange av de som er her, er uerfarne. Det er viktig at hunden forholder seg til sin leder. Hunden skal være underdanig, altså stå som nummer to på rangstigen, forklarer Tillereggen, og sier videre:

- Har du et sterkt lederskap, blir det et godt samarbeid. Har du det samarbeidet, er det utrolig mye glede du kan ha av hunden og gjeterskapet.

Stor tilstrømming

Til konkurransen kom folk tilreisende fra hele Midt-Norge, og med tre konkurranseklasser og mellom 11 og 15 deltagere i hver, var det mye flott å se ute på jordet. Den vanskeligste klassen inneholdt både deling av flokk og singling, at en sau skulle skilles ut fra flokken, mens nybegynnerklassen bød på føring av sau i mest mulig rett linje fra en side av jordet til den andre.