Fra farevarsel om glatte veier på grunn av underkjølt regn, er det nå ventet et voldsomt værskifte i store deler av landet. Temperaturen er ventet å falle betydelig, og det vil også komme store mengder nedbør utsatte steder i fylket.

– Vi er inne i en veldig urolig værtype for store deler av landet, inkludert Trøndelag. Situasjonen er at vi har et kraftig lavtrykk fra Atlanterhavet som er på vei inn mot fastlandet. Det vil gjøre seg gjeldende med både sterk vind og godt med nedbør, samt varierende temperaturforhold, sier statsmeteorolog Per Egil Haga.

På modellene Haga ser på PC-skjermen i Oslo mandag kveld, er det et tydelig bilde av skikkelig ruskevær som venter i Trøndelag de neste dagene.

– Mandag har utfordringen vært at det har slått om til mildvær, og det regner på den kalde bakken og det har ført til at vi har et farevarsel om is som gjelder til 23.00 mandag kveld. I morgen er det et nytt lavtrykk som kommer, sier Haga.

Regn over hele fylket

Lavtrykket har med seg skyer og regn, og noen steder er det betydelige mengder som er ventet.

– Det er vanskelig å sette en nøyaktig geografisk begrensning for hvor det vil komme mest nedbør, men slik prognosene ser ut nå vil det treffe nord i fylket, altså nord for Steinkjer. Mandag ble det sendt ut et oransje farevarsel. Det er gjeldende fra tirsdag ettermiddag og frem til onsdag formiddag, sier Haga.

Slik er den geografiske begrensningen for det oransje farevarselet som gjelder fra tirsdag, men statsmeteorologen forteller at vi også kan vente oss mye nedbør sør i fylket. Foto: Varsom.no

Oransje er det nest høyeste farevarselnivået, og betegner «stor fare».

– Her vil det komme opptil 70 millimeter på tolv timer. Det er veldig mye.

– Hva vil kan du som om resten av fylket, sør for Steinkjer?

– Det vil bli mest nedbør fra tirsdag til onsdag, men det er ventet nedbør i flere døgn fremover. Det blir lokale variasjoner, men det vil trolig bli mest over Fosenhalvøya hvor det nok kan komme mellom 25 og 30 millimeter fra tirsdag til onsdag. I resten av Trøndelag ligger det an til mellom 15 og 25 millimeter nedbør, sier Haga.

Vurderer farevarsel

Flomvarslinga i NVE forteller at også de vurderte farevarsel for Trøndelag på grunn av den ventede nedbøren nord i fylket.

– Vi har vurdert oss frem til å ikke gå ut med et eget varsel for flom, under tvil. Dette vurderes likevel fortløpende, og vi vil ta en ny vurdering tirsdag morgen. Som en ren nedbørshendelse virker dette ganske kortvarig, men det kan komme mye vannrelaterte problemer som lokale oversvømmelser i bekker og vann over veier likevel, selv om vi ikke har sendt ut farevarsel, sier Kristian Nordtun, vakthavende hydrolog i NVE.

Hydrologen forteller at de ikke får utslag i sine modeller som tilsier at det blir problemer sør i fylket.

– Slik vi forsto meteorologene i dag forventer vi ikke oversømmelser, men vi skal jo være klar over at slike værsystemer kan flytte på seg, sier Nordtun.

Kaldere før det blir varmere igjen

Statsmeteorologen ber likevel folk forberede seg på dårlig vær denne uka.

– Det ser ut til at vi i løpet av onsdag får forbigående kjøligere luftmasser i Trøndelag, og da dreier vinden mot nordvestlig retning. Det blir fortsatt nedbør i løpet av onsdag, men så faller snøgrensa stadig lavere og dette kan komme som snø helt ned til havnivå natt til torsdag. Dette gjelder hele Trøndelag, både i ytre strøk og mot fjellet. Med nordvesten kan det fort bli stiv kuling enkelte steder, og da kan det bli snøfokk, sier Haga.

Haga forteller at langtidsvarselet har noe usikkerhet, men forteller at temperaturen er ventet å øke igjen.

– Nå er det lavtrykksaktivitet som dominerer. Det ser ut som det vil komme et nytt lavtrykk med mildvær igjen til helga, avslutter statsmeteorologen.