Både primus motor, foreldre og de fremmøtte barna mener at et slikt initiativ er effektivt i det de prøver å utrette.

Vil oppmuntre til gjenbruk

Ansvarlig for arrangementet ved Klæbu bibliotek, Inge Formo, sier at formålet med initiativet er å oppmuntre til mer gjenbruk.

– Intensjonen er å få folk til å ta vare på tingene sine - ikke kjøpe nytt. Det er derfor vi låner ut gratis verktøy også. Hvor ofte trenger man ikke bare en borhammer eller en stikksag?

– Litt av tanken er vel å motivere folk til å sykle mer også, eller?

– Hensikten er selvfølgelig å oppmuntre flere til å sykle, men like mye til å lære folk at med enkle midler så kan man fikse ting selv, understreker Formo.

I tillegg til å tilby gratis sykkelreparasjoner, ønsker de å lære opp befolkningen i å fikse ting selv.

– Vi prater mye med folk og viser dem hvordan de kan gjøre dette selv, sier han.

– Hensikten er selvfølgelig å oppmuntre flere til å sykle, men like mye til å lære folk at med enkle midler så kan man fikse ting selv, understreker Inge Formo, ansvarlig for sykkelverkstedet ved biblioteket. Foto: Sindre Eliassen

– De gjør syklene trygge

To av de voksne som har møtt opp for å fikse syklene sine, er Birk og Bente.

– Jeg synes det er veldig bra. De gjør at syklene blir trygge, men dessverre så er det ikke mange som vet om dette, medgir Birk - som tillegger at han håper dette motiverer flere til å ta sykkelen fatt og velger bort bilen.

– Det er mye sykling i Klæbu, så vi trenger både trygge sykler og utstyr, innskyter Bente, som har tatt turen til sykkelverkstedet i Klæbu sentrum for første gang.

– Hva synes du om tiltaket fra biblioteket, Bente?

– Det er kjempebra! Jeg visste ikke om det før jeg fikk tips fra Birk, så nå har jeg fått smurt opp kjeet og fått luft i dekkene, svarer hun med stor entusiasme.

– Og dere kommer tilbake i høst?

– Ja, ja, ja! Det er et veldig bra tilbud, og det gjør at ungene har trygge sykler.

Marcus (til venstre) sier at han tror initiativet bidrar til at enda flere velger å sykle. Foto: Sindre Eliassen

Får støtte fra fremtidens generasjoner

Marcus kommer trillende på sparkesykkelen, og er krystallklar i sin tale. Han mener at sykkelverkstedet er kjempebra, og at det forhåpentligvis fører til mer bevegelse.

– Det er veldig bra! Jeg synes det er hyggelig at de fikser syklene til folk som trenger denne hjelpen, til ting de ikke kan fra før av.

Han har brukt tilbudet før, men i år har han bare blitt med en kompis som trenger litt ekspertisehjelp til sykkelen sin.

– Tror du dette gjør at det blir mer sykling i Klæbu?

– Ja, det kan det gjøre. I stedet for å være redd for å bruke og ødelegge sykkelen sin så kan man bare dra hit og fikse det hvis det skjer noe.

Om han vil oppmuntre klæbyggen til å tenke miljøvennlig? Uten tvil.

– Ja, jeg håper folk sykler mer, for det er mye mer miljøvennlig, sier Marcus til Klæbuposten.

– Det går mindre sykler oppe på fyllingen

Formo legger ikke skjul på at det tilfører hans eget liv mening å kunne yte godt, selv om det på akkurat denne dagen i Klæbu ikke var rekordmange fremmøtte.

– Det var dårlig oppmøte her i Klæbu i år, men vi ligger på rundt 250 sykler per gang over hele Trondheim. Det varierer nok litt, selv om været var bra i år.

– Hvordan føles det for deg personlig?

– Det er veldig givende. Og det er veldig artig. Folk blir veldig glade og takknemlige for dette når det er gratis, påpeker han.

– Er dere med på å direkte påvirke at folk bruker sykkelen sin?

– Ja, absolutt, og at det går mindre sykler oppe på fyllingen på Heggstadmoen, avslutter Formo smilende.

Til høsten gjentar de bedriften utenfor Klæbu bibliotek.