Så få som to av ti, har hatt brannøvelse hjemme det siste året, viser en ny undersøkelse Norstat har gjort på vegene av Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO).

- Desember er måneden med flest husbranner. Vi kan ikke understreke nok om viktigheten av å kjenne til rømningsveier og ha brannøvelse hjemme for å være forberedt på hva du skal gjøre ved en eventuell brann, sier branningeniør Sigbjørn Syr i en pressemelding.

- Vit hvor du har brannslukningsapparat, hvordan de fungerer og at de fungerer, sier han.

- Enkelt slukkeutstyr bør være lett tilgjengelig, som slukkespray, pulver- eller skumapparat. Man kan også ha brannslange eller brannteppe. Det viktigste er at man har noe som fungerer, og at alle i huset vet hvordan de bruker utstyret, fortsetter han.

Branningeniørens råd

  1. Vit hvor du har brannslukningsapparat og hvordan de fungerer

  2. Kjør jevnlige brannøvelser og avtal en fast møteplass

  3. Ikke fikle med gamle lyslenker og adventsstaker – kast og kjøp nytt

  4. Når utepynten og lysene ute skal på plass, så sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for utebruk

  5. Matlaging er den største årsaken til brann i bolig – ikke stek mat etter en sen kveld på byen, ta deg heller en brødskive

  6. Kontroller at slukkemidlene dine (brannteppe, brannslukker etc.) er i orden, og husk at vann også kan benyttes til å slukke brann i elektriske installasjoner – rent vann leder ikke strøm

  7. Ikke glem brannvarsleren – den må virke

Virker røykvarsleren?

Så langt i år har 36 personer omkommet i brann. I snitt omkommer 61 personer i brann hvert år og over 80 prosent av disse har omkommet i boligbrann viser tall fra DSB.

Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, er opptatt av brannsikkerhet i boliger.

- Hvert år redder røykvarslere mange liv, men mange vet ikke om de har en røykvarsler som virker. Det er bekymringsverdig, sier Brandeggen.Minimumskravet er at du har én røykvarsler i hver etasje i bolig og fritidsbolig.

- Jeg anbefaler at man har én per soverom og oppholdsrom, og at disse er seriekoblet. Ved et branntilløp vil alle slå ut samtidig, noe som øker sjansen for å våkne på natten og at alle kommer seg ut tidsnok, sier Brandeggen.