Magnus Sollid (EiendomsMegler1) og Rune Selven (Krogsveen) opplever en endring i hvordan klæbyggen kjøper bolig. Duoen tror derimot på at flere vil søke seg ut fra byen og inn til bygda.

Et marked i endring

Meglerne, som representerer to ulike kolosser i det trønderske boligmarkedet, er først og fremst tydelige på at boligmarkedet i Klæbu ser ganske likt ut som i Trøndelag for øvrig.

- Jeg opplever at det er ganske likt. Det er klart at det er litt selektivt etter hvilken type bolig man selger. Det er familieboliger som har vært veldig populært i Klæbu i lang tid, men vi ser at det er en forskjell i at det tar litt lengre tid å selge. Det er også færre folk på visning, og de som kommer er ikke like offensive, påpeker Rune Selven.

– Vi merker at prisingen av boligene er viktigere nå - tallene viser ganske klart at det er et enda mer stabilt marked enn før, sier Magnus Sollid.

Færre på visning

Det er ikke bare Selven som opplever at det er mindre trøkk på visning i Klæbu nå. Akkurat hva det skyldes er ikke lett å sette fingeren på, men en økt lånerente er nok antakeligvis delaktig i utviklingen.

- Flere av boligene går under prisantydning i Klæbu nå, og det tror jeg bekrefter det med at folk får mindre finansieringsbevis. Dette er nok en naturlig grunn. Det er færre folk på visning i Klæbu også, sier Sollid fra EiendomsMegler1.

- Hvorfor er det vanskeligere å få finansieringsbevis?

- Ettersom styringsrenten har gått opp så har bankene endret tilnærming til hvordan de låner ut til enkeltmennesker, så da blir finansieringsbevisene mindre. Det blir et enda mer prissensitivt marked, fastslår Magnus Sollid.

28-åringen Magnus Sollid har merket at det er færre som kommer på visning i Klæbu nå enn tidligere.

For tidlig å konkludere

Sollid etterlyser et større datagrunnlag for å konkludere med at ytterkanten i Klæbu er verre stilt enn de mer urbane strøkene. Spørsmålet kommer i kjølvannet av at en bolig på Bromstadtrøa ble solgt for 90.000 kroner mindre enn prisantydning:

- Jeg tror ikke vi har solgt nok til at vi kan drive en analyse av det ennå, sier Sollid.

Megleren fra EiendomsMegler1 betrygger med at boligmarkedet i Klæbu stort sett er stabilt:

- Som regel så er det skammelig stabilt i Klæbu, omsetningstiden er i gjennomsnitt bare tre dager mer enn i første halvår.

Godt tidspunkt å kjøpe på?

Tja, sier Rune Selven:

- Hvis man har bolig fra før så spiller det ikke så stor rolle. Det er vanskelig å forutse lønnsomheten, men det som er fint med å kjøpe nå er at man får litt mer tid på seg. Man får det enda billigere enn man gjorde for noen måneder siden, forteller Selven.

– Hvordan er salgsprosessen nå sammenlignet med før renteoppgangen?

– Det snakkes my om det, iallfall. Noen kjøpere er skeptiske, så da er det typisk at man sitter roligere i båten og venter. Det verste for boligmarkedet er egentlig usikkerhet. Vi vet at renta skal opp, så sånn sett er det forutsigbart, forklarer Selven - som tillegger at dette påvirkes av nyhetsbildet.

Flere fristes av ytterkanten

De to eiendomsmeglerne tror på en utvikling der man ser at flere kjøpere lokkes ut til bygda og bort fra byene. Dette som en konsekvens av vanskelighetene med å skaffe seg et permanent tak over hodet i de urbane stedene i fylket:

– Ja, det kan slå ut sånn. Sånn har det for så vidt vært i mange år, at folk flytter til Klæbu for å få mer for pengene. Det kan nok gjelde enda mer nå enn før, men det er nok et stykke til vi kommer til det punktet, mener Rune Selven.

– Flere kommer til å se til Klæbu nå som færre har råd til bolig. Man må åpne horisonten sin litt i dagens marked, avslutter Magnus Sollid.