15. desember får folk tilgang til skattekortet sitt på Min side på skatteetaten.no. Der kan man se hva Skatteetaten har beregnet hva hver enkelt skal betale i skatt i 2023.

Baserer seg på 2021

– Vi lager et estimat på hva den enkelte kommer til å tjene i løpet av 2023, hvordan de viktigste fradragene dine endrer seg og beregner skatten basert på denne informasjonen. Men det er viktig å vite at vi baserer oss på tall fra 2021 og at skattekortet du får nå ikke nødvendigvis er en fasit. For mange kan privatøkonomien ha endret seg det siste året, og derfor er det ekstra viktig å sjekke at opplysningene er korrekte og korrigere eventuelle feil, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten, i en pressemelding.

Usikker privatøkonomi

Dei siste årene har det vært store endringer i økonomien på grunn av pandemi, krig og rentehevinger.

– Mye er usikkert før 2023, ikke minst gjelder det privatøkonomien din. En viktig huskeregel er at alt som påvirker privatøkonomien din, vil kunne påvirke skattetrekket. Det er bedre å se over tallene i skattekortet en gang for mye og gjøre eventuelle endringer slik at opplysningene er riktige, forklarer Gjengedal.

Det er ikke bare inntekten din som har noe å si for hvor mye du skal betale i skatt. Endring i familiesituasjon, flytting, ny jobb, at du har blitt arbeidsledig eller at du tar utdanning kan også påvirke skatten.

Dersom opplysningene i skattekortet ditt er feil, kan konsekvensene være at du betaler for mye skatt eller at du må betale restskatt.