Starter på Klæbu ungdomsskole

Om en snau uke går Elias og resten av hans jevnaldrende inn i en ny epoke av livet. De starter på ungdomsskolen, der karakterer, nye vennskap og andre utfordringer venter. I sommer har han søkt sommerjobb, i likhet med mange andre kompiser i Klæbu. Han sier til KlæbuPosten at han absolutt ikke har hatt lyst å jobbe i butikk, men at barnevakt har vært noe som har vært forlokkende. Nå starter 14-åringen på Klæbu ungdomsskole.

– Hva ser du mest frem mot med å starte på ungdomsskolen?

– Jeg ser frem mot å treffe nye folk og lærere og få nye venner. Endelig en ny musikklærer gjør at det blir gøy, sier han.

– Hva tror du blir annerledes fra å gå på barneskolen?

– Det blir nok mye mer lekser, tror jeg. Jeg må nok jobbe mer med dette som gjør at det blir lengre dager og mindre pauser og sånt, sier Fornes et par uker før skolestart.

Gode minner

Nå har tenåringen akkurat lagt bak seg sju lange, men akk så raske, år på Sørborgen skole i Klæbu. Vi spør ham om hva han kommer til å savne mest, og hva som står igjen som det beste minnet fra de sju årene:

– Det har vært veldig fint å gå på barneskolen. Mitt beste minne er fra gymsalen når vi spilte kanonball og jeg ble skutt tre ganger på rad, og alle bommet, så laget mitt vant.

Karakterer

Karakterpresset er en stor elefant i rommet som det naturligvis snakkes mye om blant dem som starter på ungdomsskolen. Dette er Elias ambivalent til:

– Det går nok bra, men jeg både gruer og gleder meg til å få karakterer, særlig i musikk gleder jeg meg til å se hvordan det går. Jeg har litt nerver, men det går bra, sier 14-åringen.

– Hvilke fag gleder og gruer du deg mest til?

– Jeg gleder meg mest til matte, musikk og litt engelsk. Samfunnsfag og kunst og håndverk blir sikkert ikke så gøy, sier han smilende.

Gleder seg til å møte nye folk

Klasseinndelingen er utenfor ungdommenes kontroll, men det prøves vel å legges best mulig til rette for at man får utviklet nye relasjoner og vennskap på veien. Elias mener det ble helt motsatt fra hva han så for seg.

– Er du fornøyd med klasseinndelingen?

– Nei, det er egentlig helt motsatt fra det jeg hadde lyst til. Jeg ville gå i klasse med nabojenta. Men jeg møter sikkert noe nye kule folk, påpeker han.

Positiv

Det er en generelt positiv tenåring som prater med KlæbuPosten om forventningene til de tre kommende skoleårene.

– Hvordan tror du de neste tre årene blir på Klæbu ungdomsskole?

– Jeg tror det blir bra! Jeg gleder meg til de årene - det blir bra!

– Hva kommer du til å bruke friminuttene på?

– Jeg vil bruke de på å spille fotball, og de få gangene jeg får være inne vil jeg spille musikk, synge og spille gitar, trommer og piano, sier han.

– Hva tenker du å gjøre når du skal bestemme deg for utdanning om noen år?

– Mest trolig blir det å studere brannmann. Det er et så bra yrke og det er helt sykt hvor bra jobb de gjør, så håper det går at jeg studerer det, sier han avslutningsvis til lokalavisa en formiddag i august.