Begge malerne ble oppriktig glad over å få så god respons som ikke bare betyr mange lykkeønskninger og heiarop, men også har gitt en visshet om god tilgang på oppdrag.

- Vi har hatt stor pågang og fått flere store oppdrag frem mot høsten. Nå fyller vi på med mindre oppdrag innimellom, sier to glade håndverkere fra Klæbu og Melhus, men som har hele Trøndelag som arbeidssted.

Mulighet til å påvirke lønn, arbeidstid og -prosent

Jannike Gustad er klæbygg, mens Mathilde Njarga kommer fra Melhus. De har jobbet sammen som ansatte i annen bedrift i seks år. Dette er to gode arbeidskollegaer som fant tonen, og etter hvert vokste det frem en tanke om å starte opp for seg selv.

- Det er klart det er større ansvar å være selvstendig, men samtidig gir det oss større frihet. Vi kan planlegge dagene ut fra oss selv, velge andre typer oppdrag og legge inn litt fri når vi ønsker det, sier Gustad, mens en leende Njarga ikke er så sikker på når disse fridagene skal dukke opp. Det ser ut til at ordreboka kommer til å fylles smått om senn, tilgangen til oppdrag er god.

Anbefaler yrket på det sterkeste

Ingen av de to damene kom inn i yrket på tradisjonelt vis gjennom yrkesfag på videregående. Njarga startet som 23-åring i som lærling via voksenopplæringstilbudet, mens Gustad gikk inn i faget som ufaglært. Begge har fagbrev og Gustad er i gang med mesterbrevet.

- Å være jente i håndverkeryrket er supert. Vi har nok merket det er en tøffere tone og at man må tåle litt i yrket, men samtidig er det som om stemninga blir lettere når det er jenter til stede, sier de. Begge har erfart at blandingen med menn og kvinner gir bedre arbeidsmiljø, og de har alltid blitt tatt godt imot.

- Nei, er det dere som kommer, har de smilende blitt møtt med, og tror menn også setter pris på kvinner i yrket.

Dedikert til faget

Med et godt arbeidsfellesskap i bakhånden, har begge tro på at samarbeidet kommer til å gli lett. Og det er jo heller ikke slik at de går i tospann på alle oppdrag. Begge har i tillegg et brennende engasjement for faget sitt og utvikling av det.

- Malerfaget er et bredt fag og inneholder så mye mer enn det man kan få jobbe med i et stort firma. Vi ønsker å ta oppdrag fra bredden som er i faget, sier Gustad. Hun forteller at de har en Instagramkonto hvor de etter hvert skal legge ut tips og inspirasjon i tillegg til bilder fra oppdrag.

Rådgivning er viktig

Begge er enige i at de aller mest attraktive oppdragene er å pusse opp et helt hus. Da kan de levere en totalpakke i samarbeid med andre håndverkere.

- Det er da faget blir virkelig gøy. Bli kjent med folkene som bor der, hva de liker og kan være med i hele prosessen, smiler Gustad. Njarga skyter inn:

- Og det er viktig med tillit slik at kunden kan føle seg trygg. Vi arbeider mange ganger i private hjem og kan være på plass før de står opp. Vi har fått gode tilbakemeldinger på dette med trygghet og tillit.

Vil gi kunden innspill til gode resultater

Mange kan nok se for seg hvor enkelt det er å male over en vegg. Som fagpersoner kan Gustad og Njarga kan fortelle at selve malingen utgjør bare en liten del av arbeidet. Aller først er det viktig å få en god kommunikasjon med kunden, og forklare mulighetene i oppdraget. Prismessig vil det variere hva maling av et rom kan koste, grunnarbeid er en ting, listverk en annen, og da er det viktig å avklare hva som skal gjøres slik at oppdragsgiver og malerfirma har en felles forventning om hva resultatet blir.

Variert fag

Njarga videreutdanner seg i fargelære. Selv om fargelære er på pensum i malerfaget, har hun et ønske om å få en større forståelse for å bedre kunne gi fargeveiledning i prosessene. Og begge elsker faget som er utrolig variert.

- Og vi arbeider med ulike typer produkter, for eksempel mikrosement, sier Njarga. Begge liker mangfoldet i yrket og at arbeidstedet varierer. Onsdag tok de seg tid til Klæbuposten da de var på vei fra et restaurantoppdrag som må gjøres mellom 06 og 11, til et oppdrag på Kvål. I neste uke står beisning av en helt ny hytte på Oppdal for tur.