Hver tirsdag og torsdag samles pensjonistene seg til trening på Klæbu treningssenter. Fra å være en liten gjeng i 2017, er det nå mellom 30 og 40 damer og herrer som møter opp, innstilt på ei god treningsøkt.

- Pensjonistgruppa var avbildet på forsida i Klæbuposten i 2017, og den så jeg for ikke lenge siden. Da slo det meg hvor mye gruppa har vokst. Det er jo skikkelig mange som er med her nå, smiler Helle Kristin Høiås Lundereng som er daglig leder og eier av senteret.

For mange for salen

- Det er så artig å gå her. Jeg syns det er et kjempefint tiltak, smiler Aid Sæter som sammen med Helen Kværnø Solberg er på vei inn i spinningsalen. Solberg nikker og er enig:

- Det er veldig allsidig, så vi får brukt hele kroppen. Dessuten er de så hyggelige her.

Torsdager er det spinning, mens tirsdager er det saltrening. På tirsdager er det så mange som vil være med, at Lundereng leier aulaen i kulturhuset et par etasjer under treningssenteret.

Trening for både topp og kropp

Sæter sluntrer sjelden unna, i alle fall ikke tirsdagene.

- Helle utvider jo stadig repertoaret. Det er mange trinn i linedans og aerobic. Er du for mye hjemme, så får du trøbbel med å henge med, forklarer hun, og har mange gode ord å si om treningssentret:

- Helle og Alex er jo så blide og imøtekommende, og så tålmodig i styrkesalen. Og så lager de kaffe og vafler til oss.

Helle Lundereng og Klæbu treningssenter skaper aktivitet og gir en viktig sosial møteplass for pensjonistene. Foto: Merethe Willassen

Imponert trener

Lundereng forteller at det legges stor vekt på at treningen skal være tilpasset.

- Vi har ikke med høye hopp, og passer på at øvelsene skåner knær og hofter, men mange er jo så godt trent, sier hun, og forteller: - Mange møter jeg to ganger på en dag. Da er det en økt om morgenen og en på ettermiddag. Jeg er virkelig imponert! Men de har nok kjent på kroppen at det skjer noe positivt med trening og aktivitet.

Lokkes inn i kafeen

Etter hvert som vaffellukten siver inn i styrkesalen, kan de se ut som flere menn begynner å bli ferdige. Ikke lett å holde fokus på treningen med slike fristelser rett rundt hjørnet. Allikevel er det kanskje ikke det fokuserte treningsblikket som uansett er særpreget blant apparatene. Tvert imot, smil og latter og en hyggelig kommentar til hverandre preger denne gjengen.

Treningen er en del av sosialt liv

- Det her er 50% sosialt og 50% trening. Jeg har kjørt hit fra byen i 11 år for å trene med denne gjengen, sier Finn Nilsen, og forteller at to som har flyttet til byen, har heller ikke gitt slipp på treningen i Klæbu. Møtet med gamle kompiser er verdifullt.

- Det er veldig god kvalitet på treningssentret. Det er en lyst å stå opp om morgenen og dra hit. Aller best er premietimen, smiler karene, og forklarer: - Det er timen med kaffe, vafler og skravling i kafeen etterpå.

Nettverk

Lundereng er heller ikke i tvil om at den sosiale biten er viktig for pensjonistenes helse: - Det er viktig med sosiale møteplasser og vi legger til rette for at det skal være både trening og sosialt. Mange er mye alene, noen har ingen å besøke og da er det viktig at man kan samles her for litt prat og hygge, sier hun.

Fortsetter til de er 90

- Jeg har vært med i mange år, startet jo ikke så lenge etter det begynte. Og jeg har ikke tenkt å slutte. Vi holder nok på til vi blir minst 90, sier Sæter. Hun er klar i sin tale og peker på hvor mange som har møtt opp til dagens trening, mens hun fortsetter smilende:

- Vi jobber så svetten siler når Helle har time med oss. Det var så vidt æ overlevd den her treninga her, pleier jeg å si til henne. De er jo så gode de som jobber her.

Trening gjør eldre selvstendige

Lundereng viser til eldrebølgen, at det blir større andel eldre i befolkningen i årene fremover.

- Hva gjør vi med det? Det er viktig at eldre tar vare på seg selv og er aktive. Det må ikke nødvendigvis være treningssenter, men det er så mye positivt med å holde både topp og kropp i gang. Gå gjerne turer i nærmiljøet og pass på å ikke sitte for mye i ro. All aktivitet er viktig, sier hun til slutt, og håper at mange både unge og eldre, lar seg inspirere av den gjenge her.