Onsdag formiddag sendte Meteorologisk institutt ut farevarsel for snø. Varselet er på gult nivå og inkluderer Klæbu og Trondheim.

– Fra natt til torsdag synker snøgrensen, og det er ventet perioder med snøbyger. I lavlandet kan det lokalt komme 5 til 25 centimeter på 24 timer, skriver instituttet.

Mer snø i høyden

Farevarselet gjelder fra klokka 01.00 natt til torsdag til klokka 04.00 natt til fredag.

– Det vil komme enda mer snø i høyden. Snøgrensen er ventet å stige gradvis fra fredag morgen, og det vil den gjøre først i sør, legger Meteorologisk institutt til.

De ber innbyggerne om å beskytte sårbare installasjoner og gjenstander som ikke tåler store snømengder.

– Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk, og kjør etter forholdene. Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører, legger de til.

– I lavlandet kan det lokalt komme 5 til 25 centimeter på 24 timer, skriver instituttet, skriver Meteorologisk institutt om det varslede snøfallet. Foto: Varsom.no

Regn og flom

På onsdag ble det også sendt ut gult farevarsel for jord-, sørpe og flomskredfare. Varselet gjelder for Vestland, Møre og Romsdal og Trøndelag, og gjelder fra fredag 2. februar klokka 7 til lørdag 3. februar klokka 7.

– Skredhendelser kan forekomme. Utsatte bane- og vegstrekninger kan bli stengt. Flomskred og sørpeskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget, står det i varselet.

På fredag forventes mye nedbør i form av regn i lavlandet, noe som gjør bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring spesielt utsatt.

– Stigende temperaturer og vind vil føre til stor snøsmelting også i høyfjellet. Vannmetningsgraden i bakken øker i takt med snøsmeltingen. Dette gir økende fare for jord- sørpe- og flomskred langs bekker og i skråninger der snøen smelter. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mindre enn 50 centimeter snø. Snøen er stedvis vannmettet. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred. Nedbørmengden og nedbørens plassering er noe usikker.

Varslene er sendt rett førekstremværet Ingunn er i ferd med å nå Trøndelag onsdag ettermiddag.