Der er forbausende hvilken økonomisk betydning og verdi som ligger i det tynne ullgarnet og de klirrende pinnene som i raske, gjentagende bevegelser styres av kvinnehånd frem til et funksjonelt og vakkert plagg, en verdi som har båret frem mye av arbeidet til Norske Kvinners Sanitetsforening siden 1896.

Kvinnenes domene

Hjemmestrikkede sokker, tovede tøfler og heklet julepynt som selges på julemessen rundt omkring, får liten oppmerksomhet i samfunnet. Det har kanskje har sammenheng med at det har vært sterkt forbundet med kvinnelige sysler, og ikke sett på som et profesjonelt arbeid. Kommersielt er det så visst ikke, og det ligger et enormt antall timer i den frivillige produksjonen.

Viktig sosial arena

I Klæbu samler medlemmene i Sanitetsforeningen seg jevnlig. Det er sosialt og givende, og i det ligger det en stor økonomisk ressurs som kommer Klæbu til nytte på mange måter. Kalenderlotteri, basarer og julemessen resulterer ikke bare i klingende mynt på konto, men utallige tilskudd tilbake til innbyggerne.

- Det er veldig sosialt, smiler Marit Segtnan. Lederen i Klæbu sanitetsforening har 130 navn på medlemslista, og forteller om en liten kjerne på rundt 17 damer som utgjør håndarbeidsgruppa.

- Vi samles hver andre mandag, og har det trivelig sammen, fortsetter hun, og forteller at i foreningen er det et pågående prosjekt gjennom mange år der alle nyfødte i Klæbu får et strikket sett med sokker og lue som damene i sanitetsforeningen har lagd.

Stor lokal bidragsyter

Sanitetsforeningene produserer mengder av strikkede produkter, en frivillighet som en bare kan ane konturene av de kommersielle produksjonskostnadene av. Det er håndarbeid av beste kvalitet som selges til en pris som ikke er i nærheten av å gjenspeile arbeidstimene. Det ligger så stor kulturell betydning i dette frivillige arbeidet som er vanskelig å skjønne viktigheten og dimensjonen av, men vi prøver.

- Hva har Klæbu sanitetsforening bidratt med?

- Å, det er masse, svarer Segtnan. Hun forteller om hjertestartere, elektrisk spesialsykkel til sykehjemmet, nye kirketekstiler til kirken, oppussing av Gjenvollhytta, Sommereventyret og støtte til Trøndelag idrettskrets til etablering av para-idrettssenter.

I tillegg mottar foreningen søknader fra lokale lag og organisasjoner som Klæbu sanitetsforening gjerne støtter så lenge det er innenfor egne statuetter.

Det er mye forberedelse når juleaktiviteter skal på plass til juledag på rådhuset. Klæbu frivilligsentral ordner med det. Fra venstre: Turid Dragsten, Henriette Vaagland og Benthe Storvold Langås Foto: Lillian Waaden

Juledag på rådhuset

- Vi støtter lokalt og vi betaler inn og støtter på nasjonalt nivå blant annet til forskning på kvinnehelse, og vi har også åpne møter med inviterte foredragsholdere om kvinnerelaterte temaer, avslutter hun og håper se mange nye fjes på julemøtet i desember der nettopp kvinnehelse er på agendaen med foredragsholder fra St. Olavs hospital.

Lørdag 26.november er det juledag på rådhuset i Klæbu. Da stiller Klæbu frivilligsentral opp med juleverksted for barn og unge, og der er også den tradisjonsrike julemessen til Klæbu sanitetsforening.