Sterke følelser

Eivind og samboeren befant seg heldigvis på en annen plass i hovedstaden når skuddene gikk, natt til lørdag i helga. Han reagerte, i likhet med alle andre, med sterke følelser på det han fikk høre, og ble umiddelbart bekymret for sine nærmeste som var til stede på utestedet London.

– Først og fremst, hva var din umiddelbare reaksjon på det som skjedde i Oslo?

– Jeg og samboeren min hadde feiret på et annet utested den kvelden og dro hjem rundt klokken ett. Vi hørte derfor ikke om terroren før tidlig om morgenen på lørdag. Det var mange følelser på en gang. Vi følte sorg, sinne, lettelse og glede for at vi selv var trygge, men samtidig bekymring for våre nærmeste. Det ble en del febrilsk leting på sosiale medier for å forsikre seg om at alle venner og bekjent var trygge, deler Kjeka Broen – som har flyttet ut av hjembygda Klæbu og nå er bosatt i Oslo der han jobber som statistiker.

– Har du venner og/eller bekjente som var på stedet?

– Jeg har venner som feiret på London Pub natt til lørdag – de beskrev opplevelsen som svært ekkelt og skremmende, sier han.

Enig med politiet

Det har vært delte meninger om at politiet bestemte seg for å avslutte Pride-festivalen på lørdag. Kjeka Broen er dog enig i at det trolig var riktig beslutning.

– Hva tenker du om at Pride ble avlyst dagen etter?

– Jeg tror det var rett avgjørelse av politiet og arrangørene å avlyse. Det blir feil å forvente at ansatte hos Pride, de fleste frivillige, skal komme på jobb og gjøre innsats dagen etter noe så traumatisk. Spesielt når det var så mye usikkerhet på om den mistenkte jobbet alene og om flere angrep var planlagt, påpeker klæbyggen.

Men likevel ble det iverksatt et slags spontant tog, som 29-åringen opplever som «veldig vakkert»:

– Når det er sagt var det veldig vakkert å se at folk stilte opp og gikk i spontant Pride-tog, la blomster og viste respekt ved London Pub, og møtte venner og feiret Pride i Oslos parker eller hjemme. Det å kunne feire Pride på lørdag var veldig viktig og på mange måter ble det også en fin feiring og markering, forteller han.

Ikke overrasket

Eivind er ærlig på at han ikke føler dette som kom lyn fra klar himmel. Over flere år det under overflaten ulmet og brygget sterke gnisninger mellom de mest ekstreme ytterpunktene i den norske diskursen. Han vil også adressere en spesifikk påstand som han mener går igjen.

– Hva tror du er årsaken til at noe sånt skjer i utgangspunktet? Kom det som lyn fra klar himmel, eller har det ligget og ulmet en «reaksjon» fra de som er intolerante for homofili over en lengre periode?

– Selv om terroren var sjokkerende og ingen ikke vet akkurat hvorfor terroristen handlet slik han gjorde, blir det feil for meg si at det kom som lyn fra klar himmel. Flere venner og bekjente uttrykte i forkant av Pride at i år kommer det til å bli litt ekstra skummelt å delta. Dette følte de blant annet på grunn av det ordskiftet som har vært på TV, i aviser og på sosiale medier den siste tiden. Det at vi skeive er synlige på våre egne premisser har blir ofte problematisert og debattert, medgir Kjeka Broen.

Han fortsetter resonnementet:

– En spesifikk påstand som ofte går igjen, er at vi skeive – gjennom å være synlige og dele våre erfaringer – prøver å hjernevaske og manipulere barn. Dette er selvfølgelig helt feil, men slike meninger sprer seg i både allmenheten og i ekstreme miljø og kan bidra til å legitimere vold.  I tillegg har mange vært ensomme og hatt det vanskelig under korona, og dette kan ha bidratt til radikalisering og forverring av allerede ekstreme holdninger, sier 29-åringen.

Redd for konsekvensene

Det store spørsmålet blir jo hva dette kommer til å gjøre med samfunnet på sikt. Det er det nok delte meninger og refleksjoner om, men i Eivind Kjeka Broens tilfelle, er det i hvert fall et iboende håp om at terroren ikke kommer seirende ut.

– Hva tror de langsiktige konsekvensene for de skeive blir av dette?  Skaper det frykt og gjør det vanskeligere for mange å ta steget ut av skapet og være åpen om sin legning, eller kan det gjøre det motsatte?

– Jeg tror mange vil ha denne hendelsen i bakhodet i lang tid fremover. De fleste skeive er allerede bevisste på hvor og når man kan være trygge og synlige, samtidig som jeg tror folk vil bli enda litt mer forsiktige framover. Jeg tror jo også at flere skjønner hvor viktig Pride er, og hvor viktig det er å bekjempe transfobi og homofobi. Vi har ikke tenkt til å la terroren vinne, understreker han.

Mye har skjedd

Siden 29-åringen kom ut av skapet for offentligheten i 2009, er det mye som har skjedd i samfunnet. Sosiale medier og populærunderholdning har i større grad benyttet seg av homofile rollemodeller, noe som antakeligvis har gjort aksepten for å være medfødt en annen legning, enda større enn man tidligere har sett.

– Hva er din egen opplevelse av å stå frem som homofil? Er det noe som kunne gjort det enklere for deg da du gjorde det?

– Det har skjedd mye siden jeg kom ut som homofil for første gang, for over ti år siden. Det var veldig få skeive rollemodeller i media på den tiden. Skeive ble nesten bare fremstilt som onde, komiske og ekle. Få kjendiser turte å være åpne. Her har vi heldigvis kommet langt. Jeg tror det er enklere for ungdom i dag å se for seg et godt liv som skeiv nå som det er tydelig at man kan være skeiv, åpen og lykkelig, forteller klæbyggen.

Han ser en klar endring i hvordan samfunnet imøtekommer de homofile, sammenliknet med tidligere:

– Det har vært mange gode endringer de siste årene. Jeg tror det er enklere å være skeiv nå enn før, men vi har fortsatt utfordringer både politisk og når det kommer til holdninger. Jeg håper det kommer til å fortsette å bli enklere, sier Eivind Kjeka Broen avslutningsvis til KlæbuPosten.