Mellom 50 og 60 centimeter med laus snø bød på utfordringer for løypemannskapet. Grunnprepping har pågått i noen dager, og vil fortsette i mange dager. Den løse snøen med mye luft må komprimeres, og nå venter bare solen på å lage glitrende snø i skiløypene som en velkomsthilsen til alle som tenker seg på skitur i helga.

Jan Egil Tillereggen forteller at det er klart for skitur i lysløypa i Lauvåsen, ikke langt fra Sørborgen i sentrum, og i Nordmarka.

– Lysløypa ved Gjenvollhytta er på 3,3 km og er klar, og i tillegg er det preparert 6 km skiløype i Nordmarka, forteller han, og det blir fortsatt preparering i Nordmarka gjennom helga og neste uke slik at løypenettet stadig vil bli utvidet.

Det er løyper, selv om skispor sier noe annet

Enda vises ikke løypekjøringen på skispor.no.

– Det har å gjøre med at vi ikke har tatt i bruk løypemaskinene enda, men kjører med snøskuter. Løypemaskinene har GPS og oppdaterer kart på skispor.no fortløpende. Da ser folk en grønn strek når det er mindre enn to timer siden vi kjøret opp løyper, og andre fargekoder alt etter hvor lang tid det fra løypekjøring, forklarer Tillereggen, og forteller at Facebooksiden til Gjenvollhytta oppdateres med løypeinformasjon.

Grunnpreparering vil pågå utover neste uke

– Det er både arbeidskrevende og tidkrevende med den relativt store mengden snø som har kommet, og i tillegg er det mye luft i den. Vi må grunnpreparere og gjøre et skikkelig arbeid nå. Dette er et arbeid som legger grunnlaget for hele sesongen, og med så mye lett snø kan vi ikke kjøre på med de store løypemaskinene enda.

Løypemaskinene greier å ta over en bredde på 2,8 meter, mens det utstyret som nå brukes er langt smalere.

– Vi er nødt til å bruke snøskuter og den er bare 50 cm bred. Da sier det seg sjøl at det tar tid. Vi kan ikke ta sjansen på å bruke løypemaskinene. De har fres, og skulle den komme gjennom snøen og bort grus, er det fare for at mye går sundt.

Tillereggen ønsker velkommen ut i marka, og understreker at det er fullt mulig å gå på ski i Nordmarka i morgen den dag.