I barndommen var 54-åringen veldig opptatt av langrenn og skihopp. Men allerede som treåring ble Jørn Erik diagnostisert med Calvé-Legg-Perthes, en sykdom som oftest rammer gutter i alderen 3-12 år, der nedsatt blodforsyning til lårbeinshodet gjør at det delvis smuldrer opp før nytt bein gjendanner det.

- Hvordan fikk hofteproblematikken følger for deg?

- Som treåring fikk jeg diagnosen og ble liggende i ett år på strekkbenk før jeg måtte bruke krykker i nok ett år. Men jeg ville gjøre som alle andre barn rundt meg og kom meg omsider til hektene igjen, sier Berg.

Det var en mislykket operasjon der Jørn Erik ble brukt som et «prøveprosjekt», som gjorde at ting fikk varige mén:

- Som sjuåring på siste kontroll fikk jeg vet vite at jeg hadde fått Calvé-Legg-Perthes på den andre hofta, sier Berg - 47 år senere.

- Jeg ble et prøveprosjekt for at de skulle prøve noe nytt - dette var før man fikk vite at det var avlastning av den aktuelle foten som gjaldt. Dermed ble jeg utsatt for en mislykket operasjon som jeg aldri ble helt bra av igjen, forklarer han.

Barndomsdrømmer?

De store barndomsdrømmene hadde han ikke, men et iboende ønske om tjenestegjøre for militæret, det var det ingen tvil under solen om at tenåringsgutten fra Lappen hadde:

- Jeg drev med skihopping og langrenn og sånt, men hadde nok ingen spesielle ønsker om hva jeg skulle bli. Jeg ville iallfall jobbe med kroppen - det var noe jeg skulle gjøre. Det var ingen spesifikke ting som skilte seg ut med tanke på arbeid.

- Hvordan ble det aktuelt å gå inn i taktekkerbransjen?

- Årsaken var at skuffelsen var så stor etter jeg fikk høre at jeg ikke fikk komme inn i militæret. Det var dessverre hofta som satte en stopper for det. Det dukket opp en mulighet om å jobbe som taktekker - da begynte jeg hos Fjellhammer bruk, sier Berg.

Lederansvar

Dermed ble karrieren til den spreke og aktive klæbyggen tegnet av seg selv. Han kunne ikke drive med idrett på det nivået han ønsket, så da ble det i stedet å gå inn i en bransje som ga ham muligheten til å «bruke seg».

- Hva likte du med å være taktekker?

- Det var å bruke kroppen! Jeg så på det som betalt trening. Jeg var nysgjerrig, det var egentlig det som var fokuset. Jeg elsket å jobbe og være effektiv, sier han. Med tiden trådde Berg inn på kontor og ble tildelt lederansvar.

- Når fikk du muligheten til å først kjenne på lederansvar?

- Det var vel det at jeg hadde utvikling i den retningen. Foten sviktet, men jeg styrte prosjektene. Jeg var nysgjerrig og interessert og lærte noe nytt hver eneste dag. Da Icopal lå nede en liten periode var det en kul utfordring å bygge det fra bunnen av og opp, forteller han om sin introduksjon som leder i bransjen. I 1986 begynte Berg som taktekker. Siden det har han vært innom flere ulike stillinger i forskjellige firmaer. Det var nøyaktig 30 år etter hans første taktekkerjobb at han ble distriktssjef for Nordic Waterproofing, som er Mataki i Norge. Foretaket utvikler og produserer asfalt takbelegg, radonsystemer og tettesystemer for tak, vegg og grunn.

Der er 54-åringen ansvarlig for alt fra personell, rekrutteringsprosesser, økonomi, HMS, osv. Det er en sammensatt jobb som Berg stortrives i.

Selv om han var et «prøveprosjekt» i barndommen og som en konsekvens av det fremdeles sliter med ei slem hofte, finner klæbyggen stor glede i å være fysisk aktiv. Foto: Sindre Eliassen

- En god lytter

- Hvilke egenskaper gjør deg velegnet for lederjobben i Mataki?

- Det må nok være at jeg er god til å høre på folk, ærlig, en god hjelper og omgjengelig av meg, sier Berg.

- Hva tror du på generelt grunnlag er viktig for noen i en sjefstilling?

- Det blir mye av det samme: å være ryddig. Å legge til rette for at man får en god og effektiv hverdag, fastslår distriktsjefen.

- Hva liker du med jobben din?

- Jeg liker å hjelpe folk, men også å bruke kunnskapen min. I tillegg så er det givende å rekruttere unge til taktekkerbransjen. Det er sjeldent et spørsmål om pris, men heller tekniske spørsmål, og det kan jeg sette pris på slik at jeg får brukt den faglige kunnskapen.

Rekrutteringsproblemer?

Håndverkerindustrien har sett et lite frafall av unge, praktiske spirer. Det kunne Kristian Brækstad, innehaver av Blikkenslagermester Brækstad AS, bekrefte under et intervju med Klæbuposten tidligere i år. Jørn Erik Berg er positiv på bransjens fremtidige vegne, men har en klar formening om hvorfor det har vært en lavere tilvekst av unge, norske taktekkere i løpet av det tjueførste århundret - så langt:

- Det har vært generelt vanskelig. Det hadde nok å gjøre med at vi kunne leie inn polske arbeidere fra 2003, og når vi leide inn personell gjorde vi det når vi hadde mye å gjøre. Ingen snakket om rekruttering. Vi var bortskjemte med at vi hadde utenlandsk arbeidskraft, derfor må vi nå rekruttere yngre, sier Berg - som blant annet reiser rundt på videregående skoler og holder foredrag om å være taktekker.

Han legger imidlertid til at han føler det går riktig vei.

Hofteproblemene holdes i sjakk

Avslutningsvis spør vi klæbyggen om hvordan Calvé-Legg-Perthes påvirker ham i dag. Det holdes i sjakk, selv om det er perioder med større utfordringer enn ellers:

- I dag krever det mye mer trening når man nærmer seg 55. Jeg har noen perioder i året der andre rundt meg ser at det hemmer meg litt. Jeg får ikke gjort noe med det, og har store glede av å gå på ski og være aktiv, sier Jørn Erik Berg.