Trondheim kommune melder i en pressemelding at det kan dukke opp folk i ditt nabolag med landmålingsutstyr i den ene hånden og malingspann eller sprayboks i den andre.

– Ta godt imot dem, og la merkene være i fred, skriver de.

Merkene kalles passpunkter. De måles inn nøyaktig, og brukes til å relatere flybildene til terrenget/kartet.

– Vi i Trondheim kommune gjennomfører flyfotografering årlig i hele eller deler av kommunen, både for å kunne dokumentere endringer visuelt og for å ajourføre våre tekniske kart, skriver de, og fortsetter:

– Dette betyr at du kan se folk med landmålingsutstyr og malingsspann/sprayboks i neven i nabolaget ditt, men ikke inne i hagen din. Eier du derimot en vei eller annet egnet sted for signalering, kan det hende du får gjester på din eiendom.

Matrikkelloven gir en lovfestet rett til å plassere signaler på privat og offentlig grunn. Du skal kunne regne med at de tar hensyn når de jobber. Det er svært viktig at fastmerkene får være i fred. Takk for at du ikke dekker til, flytter på eller ødelegger de hvite/gule firkantene. Dette er fellesskapets ressurser i arbeid, og vi vil alle nyte godt av å ha oppdaterte kart når disse leveres en gang før jul i år.

– Vil du se huset ditt fra oven, finner du årets flybilder/ortofoto på Norge i bilder før jul i år Her kan du bla deg gjennom ulike bilde-lag som viser flyfoto fra forskjellige tidsepoker, helt tilbake til 1937, tipser kommunen.