Vi skrur tiden et snaut halvår tilbake i tid. Den 25. juni befinner Eivind Kjeka Broen og samboeren seg på et annet utested i Oslo, et lite stykke unna der to personer ble drept og mange skadet i skyteepisoden utenfor to utesteder.

- Vi følte sorg, sinne, lettelse og glede for at vi selv var trygge, men samtidig bekymring for våre nærmeste, sa Kjeka Broen til Klæbuposten i slutten av juni.

Les også: Følte sorg og sinne

Et lite halvår senere

Det nærmer seg nå desember. 29-åringen har fått tid til å bearbeide det som skjedde i Oslo; han beskriver en turbulent og kaotisk tid for mange i Norge, særlig de menneskene han mener er spesielt utsatte: homofile. Klæbyggen legger ikke skjul på at det var sommeren ble annerledes.

- Ja, det var en tung sommer, men livet går jo videre. Jeg ble ikke rammet direkte og sitter ikke igjen med noen varige mén, fastslår han.

- Opptrer du annerledes i bybildet i forhold til før terroraksjonen?

- Rett etter masseskytingen var det mye frykt for ny terror. Det var usikkerhet rundt hvorvidt gjerningsmannen hadde samarbeidspartnere eller at kanskje noen ønsket å etterligne ham. Likevel var det å delta på minneseremonien og et forsinket pride-tog såpass viktig at den frykten ble lagt til side, understreker Kjeka Broen - som tillegger at han tenker mindre på det i dag.

Drikker ikke for mye

Det har dog vært noen konsekvenser og ringvirkninger av episoden i sommer.

- Har tanken om noen lignende streifet deg når du har vært på utesteder i Oslo i etterkant?

- Ja, jeg tenker noen ganger på det når jeg er ute. Det føles viktigere nå enn før å ha oversikt, holde sammen og ikke drikke for mye. Samtidig er det aldri sånn at jeg vegrer meg for å dra ut på grunn av terroren - det er viktig å opprettholde skeive møteplasser, sier 29-åringen.

Økning i anmeldelser av hatkriminalitet

Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet i politiet melder om langt flere anmeldelser av hatkriminalitet i etterkant av pride-terroren den 25. juni. Det var til sammen 68 anmeldelser for hatkriminalitet på grunnlag av seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk fra 1. januar til 24. juni. Den påfølgende måneden alene var det 61 slike anmeldelser.

- Hva tror du terrorhendelsen har hatt å si for samfunnet vårt?

- I etterkant av masseskytingen var det en dramatisk økning i anmeldelser av hatkriminalitet mot skeive. Jeg håper dette betyr at flere skeive skjønner hvor viktig det er å anmelde slike lovbrudd, men det kan også bety at vi er i en periode der det er mer hat mot skeive, forteller Kjeka Broen.

Et umulig spørsmål

Kjeka Broen bor på Grønland sammen med samboeren sin - der føler de seg trygge.

- Tror du det har kommet noe «godt» ut av det som skjedde? Har det for eksempel skapt større toleranse?

- Jeg opplever at folk i større grad tåler å lytte til hva som er vanskelig med å være skeiv. Folk skjønner litt mer og bagatelliserer litt mindre. Jeg vil også trekke frem støtte og forståelse fra venner, familie og kollegaer. Inntrykket mitt er at den store majoriteten ønsker oss alt vel, heldigvis, avslutter Eivind Kjeka Broen til Klæbuposten.