Meteorologisk institutt venter en overgang til mildvær i helga. Den hvite snøen vi har fått de siste dagene kan snart omgjøres til et farefullt lag med is, og nå har de sendt ut et farevarsel for store deler av Trøndelag.

– På grunn av overgang til mildvær er det fare for is, da det kommer regn som fryser på bakken. I indre strøk er det også lokalt mulighet for kortvarig underkjølt regn. Underkjølt regn fryser til is på bakken, samt på kjøretøy og andre gjenstander. Regnet treffer først sørvestlige deler av Trøndelag, skriver meteorologene i varselet som er publisert lørdag morgen klokka 08.55.

Farevarselet er på gult nivå og faren er ventet å øke fra lørdag kveld klokka 18.00 og er ventet å vare til natt til søndag klokka 03.00.

Det er i dette området det er ventet underkjølt regn. Meteorologene ber deg være obs. Foto: Meteorologisk institutt

– Vi sendte ut farevarselet i går kveld men har utvidet området litt i dag. Det er et lavtrykk som kommer inn som har med seg høyere temperaturer og da kan det bli slik. I og med at bakken allerede er kald kan nedbøren som kommer fryse på veien og i tillegg kan regnet fryse før det treffer bakken. Det kan bli veldig glatt, så folk må være oppmerskom sier statsmeteorolog Dina Stabell.

De siste dagene har det vært en rekke ulykker og utforkjøringer i Trøndelag.

– Det har ikke vært særlig til meldinger om utforkjøringer i natt og nå på morgenen. Det er kaldt og greit føre de fleste steder. Men i morgen blir det nok verre når mildværet slår inn. Da ser jeg for meg det vil smelle hele tiden, sa operasjonsleder Ebbe Kimo til Trønder-Avisa lørdag formiddag.

Vurderer oransje farevarsel

Faren er likevel ikke over når varselet om is går ut natt til søndag. Lørdag morgen røper statsmeteorologen at Meteorologisk institutt straks skal i møte med NVE og flomvarslinga om det de ser i sine prognoser.

– Vi skal snakke med NVE i et møte nå klokka kvart på 10 og da tar vi en beslutning på hvilket nivå farevarselet vil bli. Det kan bli på oransje nivå, sier Stabell.

Stabell forteller at det ikke er ventet store nedbørsmengder natt til søndag, da er det temperaturen i bakken som er problemet. Nedbørsmengdene er dog ventet å ta seg opp i stor stil fra søndag ettermiddag. Stabel mener dette vil komme som regn over store deler av Trøndelag.

Mulig 100 mm på 24 timer

– Det er spesielt på Fosen og i indre strøk nord og øst for Trondheimsfjorden det kommer mest nedbør. På fosenhalvøya tåler de jo en del regn, men det kan komme veldig mye nå. Prognosene nå ligger an til rundt 100 millimeter nedbør på 24 timer, sier Stabell.

Statsmeteorologen sier at det ventes lokale variasjoner i hvor nedbøren kommer. Stjørdal og Levanger og innover mot Steinkjer nevnes også som sterkt utsatt.

– Det er snakket om at det kan komme opp mot 80 millimeter nedbør der i løpet av et døgn. Vi kommer til å sende ut farevarsel når det er så store mengder men nå skal vi snakke med NVE før vi tar en beslutning på hvilket nivå vi legger oss på, sier Stabell.