Elevene på femte trinn på Tanem skole er godt i gang med planleggingen. I dag skal delene skjæres ut og stekes. Bygdas julemarked annonserte konkurranse, og her er det en gjeng som vil være med.

- All får en boks med pepperkakedeig. Hva gjør dere da, spør lærer Heidi Iren Bjørseth, og får elevenes oppmerksomhet. Hun fortsetter:

- Den må kjevles ut, og det må være tynt. Hvor tynn må den være?

Løse oppgaven seg imellom

Elevene engasjerer seg i fremgangsmåten fra deig til ferdige deler på bakebrettet. Prosjektet startet med inndeling i grupper, planlegging og tegning av pepperkakehusets deler. Delene ble laminerte, og er nå klar til bruk.

- Nå må dere på gruppen bli enige om hvem som skal hente boksen med pepperkakedeig, og hvem som skal hente steikebrettet, formaner lærer Heidi.

Aller først må pepperkakedeig og stekebrett hentes. Foto: Merethe Willassen

Både hygge og læring

Bygging av pepperkakehus og deltagelse i konkurransen på Bygdas julemarked, er et belønningsprosjekt.

- Når klassen oppnår 10 stjerner, gjør vi noe hyggelig. Denne gangen foreslo jeg dette, og det ble full jubel i klasserommet, smiler lærer Heidi. Med det samme ivret elevene om å bygge store byggeprosjekt som Nidarosdomen, men fant ut at det var lurt å velge noe enklere.

Må finne en middelvei

- Det er virkelig en fin gjeng, det her, ivrig og kreative, et perfekt prosjekt for dem, smiler læreren, og legger til:

- Det er mye læringsverdi i dette, samarbeidslæring. Her gjelder det å finne sin rolle. Det er en del matte i utregningene når elevene skal finne ut hvordan det skal henge sammen. Det er utfordrende å lære seg å inngå kompromiss, ja, hvilket hus skal man velge, bli enige og arbeide sammen i gruppen.

Godt samarbeid

Det surrer i stemmer i klasserommet. Rundt bordene sitter gruppene og småprater, ler og har det fint sammen mens de arbeider med delene til pepperkakehuset. Noen går med vinnertanker, mens andre bare vil lage et best mulig hus. Den gode stemningen vitner om at samarbeidet går bra. Nå er det bare å glede seg til å se de ferdige husene utstilt på Bygdas julemarked første helga i advent.