Trondheim kommune ber ansatte utvise årvåkenhet ved bruk av sosiale medier og installasjon av apper på sine tjenesteenheter (mobil, nettbrett etc.). Dette opplyser kommunen i en pressemelding fredag.

Dette skjer etter at Justis- og beredskapsdepartementet tirsdag frarådet bruk av appene Tiktok og Telegram på departementenes mobiltelefoner. Bakgrunnen er en vurdering gjort av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

– Etter anbefalinger fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NMS) har kommunedirektøren besluttet at ansatte, eller funksjoner, som trenger å utvise særlig høy sikkerhetsbevissthet, frarådes både installasjon og bruk av apper som innhenter og deler informasjon slik som Tiktok gjør, skriver kommunen. De åpner samtidig for at ansatte med tjenstlig behov kan benytte slike tjenester på sine tjenesteenheter. Samtidig minner kommunen om at Tiktok langt fra er den eneste appen som samler inn mye brukerdata.

– Selv om det nå kommer en anbefaling rundt bruk av Tiktok er det viktig å huske at andre tjenester og applikasjoner kan være vel så inngripende og kreve store tilganger og rettigheter på mobilene våre. Det er derfor viktig å alltid ha ettertenksomhet og søke kunnskap om hvilke tjenester som krever hvilke rettigheter, og å tilpasse bruk og tilgang deretter, skriver kommunen.

Det pågår nå en gjennomgang av ulike tjenesteområder for å avstemme sikkerhetsnivå og tilgang på ulike applikasjoner i kommunens organisasjon.