- Veldig tilfeldig

Helen Eik Myrvold er 42 år gammel og kommer opprinnelig fra Staal i Stavanger. Rogalendingen bor i dag i Trondheim og jobber som audiograf på AudioPlus i Klæbu sentrum. Lydbutikken spesialiserer seg på hørselsrelaterte tjenester og produkter, og har i en årrekke vært etablert i Klæbu. Men det at siddisen endte opp som audiograf, det var en tilfeldighet:

- Det var veldig tilfeldig! Jeg har tidligere jobbet som renholder i Trondheim kommune, men kunne ikke fortsette med dette på grunn av en kronisk sykdom, så da måtte jeg tenke nytt. Alternativet var enten å bli ufør eller å omskoleres, forteller Eik Myrvold åpenhjertig.

Valget sto mellom audiograf og radiograf. Det falt til slutt på førstnevnte, og ett år med studiespesialisering på videregående ble nødvendig for den da 35 år gamle rogalendingen.

- Jeg tok studiekompetanse på ett år - det var et kjempekjekt år. Etter det gikk jeg audiologi på NTNU, som var knalltøft, smiler hun.

Hørselstjenester til Klæbu

AudioPlus Norge AS er et veletablert firma med butikker over hele landet. Jorid Løkken er gründeren bak foretaket og startet flere klinikker i Trøndelag, deriblant et satelittkontor i Klæbu som delte kontor med fysioterapien.

- Hva har vært den største lærdommen av å ha en butikk i Klæbu sentrum?

- Det er et behov for oss. Jeg har bare jobbet som audiograf i to år, så jeg hadde ikke trodd at jeg skulle sitte på et kontor i Klæbu, for å si det sånn. Folk er litt skeptisk til hva det er for noe, men de som bruker oss, de bruker oss godt, sier Eik Myrvold.

- Hvem er det dere ønsker å nå ut til?

- Det er de eldre som sliter mest med høreapparat; det er tekniske småting som kan være utfordrende for spesielt de eldre. Bruk av mobilapper som kobles til apparatet er ikke like lett for alle, fastslår hun.

Det er også en økt etterspørsel og interesse blant yngre mennesker som ønsker å ta vare på hørselen sin - en preventiv tilnærming.

Ei bygd i vekst

Hørselstjenestene blir ikke overflødige med det første. Helen har det rolig på kontoret akkurat når Klæbuposten stikker innom, men det er stort sett god pågang. Butikken er lokalisert i samme bygg som Nidaros Sparebank, og ligger sånn sett praktisk til like ved innkjørselen til Extra.

- Hva gjør det mulig for dere å holde det gående på bygda?

- Jeg vil tenke at det er fordi det er behov. Det er ei bygd i vekst med mange som bor her og trenger bistand. Det er et økende behov for audiografer, sier hun.

- Hvordan går forretningen?

- Jeg tror det går bra. Vi har fått et cirkabudsjett som må tjenes inn, og det ligger vi innenfor, forteller Eik Myrvold - som ellers jobber for AudioPlus i Trondheim og Stadsbygd. De har åpent på fredager i Klæbu.

- Føler at vi blir sett

Den nevnte lokasjonen er praktisk, innrømmer Eik Myrvold: Jeg syns jo selv at det ligger veldig synlig til. Vi føler at vi har bra med reklame på vinduene, det er ved inn- og utkjørselen til Extra, og folk går forbi. Vi føler at folk ser oss.

- Hva liker du best med jobben din?

- Å hjelpe. Å kunne være den som gir en litt bedre hverdag til de som kommer hit. Det er ingen dager som er like; ingen utfordringer er nødvendigvis forutsigbare, sier audiografen.

Nye hørselsproblemer

Da gjenstår spørsmålet om hva vi kan forvente oss av hørselsutfordringer i fremtiden, når dagens generasjoner - som er oppvokst med hodetelefoner og lyd rundt seg til enhver tid - blir voksne og omsider eldre.

- Det vil nok komme et større behov for høreapparat. Leverandørene streber etter å gjøre utstyret så pent som mulig, det ligner mer på AirPods nå enn tidligere. Det vil også bli mer tinnitus enn det har vært før; det blir mer lydsensitivitet, hevder 42-åringen.

- For AudioPlus betyr dette - som med alt annet i verden - at noens problemer åpner en annens dør. Flere hørselutfordringer i samfunnet åpner et marked for de som spesialiserer seg på dette. Det er også fordelaktig med jungeltelegrafen, sier Helen Eik Myrvold.

- Hvordan tror du næringslivet i Klæbu kommer til å utvikle seg?

- Det er vanskelig å si, men for oss så ser vi at det stadig er nye som kommer hit. Ryktet sprer seg, og det er det vi ønsker. Jungeltelegrafen er behjelpelig!