Klæbu menighet inviterte alle som var konfirmert for 3 ½ års siden, til markering av myndighetsdag. Lørdag 26. november samlet 26 ungdommer seg i kirkestua til festmiddag. Deretter gikk turen til kirka der det ventet noen overraskelser, ikke minst overrekkelse av brevet de skrev da de ble konfirmert, før ungdommene returnerte til kirkestua og mer mimring.

Oppbevart i safe

– Her kan det være hemmelige ting som er skrevet som vi må ta godt vare på, sier kateket Unsmo som svar på at noen syns det var et overraskende oppbevaringssted frem til myndighetsmarkeringen. Og det ble tilløp til litt latter og noen himlende øyner da dagens 18-åringer leste det de hadde skrevet som konfirmanter. Noen hadde rent glemt hva som stod der, mens andre ble litt skuffet over seg selv da arket i konvolutten var blankt.

Artig å se igjen så mange kejente fjes, syns gutta. Fra venstre: Christian Dahl, Abel Abraham, Håkon Alexander Dahlen Melkvik og Nikolai Andre Tømmervold Skjevik Foto: Merethe Willassen

- Der er litt rart å se hva 14 år gamle meg skrev. Ser jeg hadde store planer om å bli brannmann, og nå utdanner jeg meg innen helse. Gøy å se gjennom det jeg har skrevet, sier Abel Abraha. Sammen med Håkon Alexander Dahlen Melkvik og Nikolai Andre Tømmervold Skjevik hadde han nettopp åpnet konvolutten og lest brevet:

- Drømmene har endret seg, ser jeg, smiler Skjevik som utdanner seg innen ortopediteknikk, men som i brevet skrev om at han ville bli tømmerhogger eller elektriker.

Artig å møtes igjen

Alle er med på myndighetsdagen for å møte igjen folk de ikke ser så ofte.

- Noen har flyttet på hybel langt unna, og vi har jo alle gått ulike veier så vi møtes ikke så ofte som før, sier gutta og syns det er gøy å se de gamle fjesa på nytt. Etter festmiddagen på kirkestua, stod kirken for tur, og der stod kateket Tove Margrethe Hørgård Unsmo klar for både litt alvor, litt høytid, men mest kos og hygge.

Litt nysgjerrige på hvilke overraskelser som venter når brevene åpnes. Diakonimedarbeider Kristine Hørgård Unsmo (til venstre) og kateket Tove Margrethe Hørgård Unsmo kikker spent opp i kista med brevene. Foto: Merethe Willassen

Vil at de skal reflektere

Kateket Unsmo forteller at myndighetsmarkeringen er det bare Klæbu som har i Trøndelag. Hun stiller blant annet spørsmål til ungdommene for å få i gang refleksjoner om hva det vil si å bli voksen:

– Hvilket ansvar har man da? Og hva vil dere ta med videre, hvilke minner har dere fra barne- og ungdomstiden som dere kan få nytte av i voksenlivet? Og er det noe du vil legge igjen og gjøre annerledes?

En del av trosopplæringen

Myndighetsmarkeringen avslutter trosopplæringen som startet med dåpen. Da kristendomsundervisningen ble tatt ut av skolen, fikk menighetene midler til å drive trosopplæring, noe denne markeringen er en del av.

- Vi ønsker å la de unge få vite at kirka er deres, at de skal få en relasjon til kirka si også som ungdom og voksen, sier kateket Unsmo, og så vil vi at de skal tenkte igjennom hva de vil med voksenlivet sitt og hvilke verdier de skal ta med videre.