Alltid likt å lage mat

14-åringen har så lenge hun kan huske vært glad i å lage mat. Det har blitt en veldig naturlig interesse, med tanke på foreldrenes bakgrunn på området. Mor Andrea Flatjord Folgerø har jobbet som kokk i over 20 år – dette ga Ronja tidlig mulighet til å bli med mamma på jobb og få førstehånds erfaring fra hvordan det jobbes på et kjøkken.

– Hvor lenge har du hatt en interesse av å stå på kjøkkenet?

– Jeg har alltid hatt lyst å bli kokk eller baker, mest fordi jeg syns det er gøy og spennende å lage mat. Jeg har vært med mamma på jobb og lagd mat der for mange elever, sier Ronja.

– Er det noen andre yrker du kunne tenkt deg å jobbe med i fremtiden?

– Jeg har vært innom tanken på frisør, men tror ikke det kommer til å skje. Tanken om hvilke yrker som har klart seg gjennom koronaen har slått meg. Mat er vi veldig avhengig av, uansett, sier fjortisen.

Hun tillegger at det har vært en livslang interesse:

– Det var ganske tidlig jeg fikk starte med å lage mat hjemme. Klatret ofte opp på en krakk og ville hjelpe til, og jeg har vært med mamma flere ganger på jobb – det startet jeg vel med allerede i femårsalderen.

Bruker mye tid på kjøkkenet

Det går en del timer til å stå på kjøkkenet for Folgerø. I tillegg er hun flink til å smøre sin egen matpakke.

– På hvilken måte utøver du interessen din nå? Bruker du mye tid på å lage mat hjemme?

– Jeg bruker å lage litt mat, blant annet er jeg glad i å ordne matpakken min selv, og jeg hjelper ofte til med middagen, forteller Folgerø som også er glad i å bake.

– Hva slags ting lager du? Har du en signaturrett?

– Jeg er veldig glad i å lage suksessterte – det er favoritten. Fikk dreisen på den under koronaen. Laget det til besteforeldrene mine under nedstenginga for to år siden og leverte det på døra til dem. Det var fint å kunne gi de noe godt å kose seg med i en trist periode, sier hun.

– Er det noen spesielle middagsretter du har latt deg inspirere av å lage?

– For meg er lasagne en stor favoritt. Det er veldig godt, og det er noe som kan gi inspirasjon med tanke på at den kan lages i så mange varianter, påpeker Folgerø.

På spørsmål om hva hun foretrekker av baking og mer tradisjonell middagslaging, er svaret at førstnevnte er favoritten:

– Ja, baking er en favoritt for meg. Det er alltid godt å smake på og det er så mye man kan lage!

Mor som har lagt til rette

Ronjas mor, Andrea Flatjord Folgerø, sier at både hun og faren har lagt til rette for at 14-åringen skal kunne uttrykke seg på kjøkkenet. Hun understreker viktigheten av å ikke presse barna til noe, og at interessen må komme av seg selv.

– Hvordan legger man til rette for at barnet får utfoldet seg med de interessene man har, uten at det blir press, men samtidig at man får forutsetningene til å kunne holde mye på med det?

– Man ser fort om barnet interesserer seg for matlaging. Hjem til oss kommer de selv og hjelper til av egen interesse, eller vi kan spørre om de om har lyst til å hjelpe til, sier Andrea.

– Det er ikke noen vits å presse barna til å være med – da kan det fort hende at de mister interessen, sier hun.

Kunne tidlig se at barnet hadde en interesse

Ronja kommer fra en matinteressert familie, med foreldre – men også ei tante som jobber som kokk – som har fungert som inspirasjonskilder. Mamma Andrea sier at Ronja tidlig viste interesse for å være med på jobb:

– Ronja viste tidlig interesse for å være med på jobb og få lov til å hjelpe til å lage noe. Hun var rundt fem år da hun var med på jobb for første gang og rørte i store gryter, sier Andrea Flatjord Folgerø.

– Kommer hun fra en matinteressert familie?

– Vi kan vel trygt si at hun kommer fra en matinteressert familie. Jeg har jobbet som kokk i 20 år, og faren hennes liker også å lage mat og hadde kokklinje som valg for videregående. Hennes tante er også kokk. Så litt påvirket er hun nok, men hva hun velger når den tid kommer får hun bestemme selv, sier Flatjord Folgerø om viktigheten av å ikke dytte barna inn i noe.

Vil ha mer av det på skole

«Matlaging er interessant fordi det er så mye man kan lage, mye er veldig godt, og man kan lage mat til mange forskjellige mennesker.» Det sier 14-åringen om hva som fascinerer hennes med den kulinariske retningen hun nå i lang tid har bevegd seg i. Hun vil ha mer av dette på skolen.

– Har dere hatt noe særlig av det på skolen? Og er det noe du tenker det burde vært enda mer av?

– Vi hadde mat og helse i sjetteklasse og jeg syns det var det beste faget. Jeg syns det var artig og lærerikt, sier Ronja som tillegger at hun syns det burde vært enda mer av det, siden det er «viktig å lære om».

– Er det spesielle matprogrammer på TV du liker å se på når du kommer hjem fra skolen?

– Det er ikke noen spesielle jeg ser på akkurat nå, men syns 4-stjerners middag er et spennende program, sier hun.

Drømmer om å bli kokk på en berømt restaurant

Fremtidsplanene for Ronja er fremdeles «oppe i lufta». Mor Andrea sier at alternativene nå ser ut til å være mellom idrettslinja og restaurant- og matfag. Til KlæbuPosten sier Ronja at drømmejobben er å bli kokk på en berømt restaurant, og kanskje blir det i Trondheim:

– Jeg hadde nok ikke sagt nei til å jobbe i Trøndelag når jeg blir stor. Trives godt her og det føles trygt i området. Jeg kan jo selvfølgelig forandre mening når jeg blir større, men det er sånn jeg føler det akkurat nå, sier hun.

– Hva må til for å komme langt som kokk?

– For å nå drømmejobben må man stå på, jobbe hardt, være positiv, tåle litt motgang og ikke gi opp drømmen, sier 14-åringen om fremtidsplanene.

– Føler du en «ro» når du står på kjøkkenet?

– Ja, jeg føler en ro på kjøkkenet. Koser meg skikkelig – det er befriende å lage det jeg vil uten at noen forstyrrer meg.

Klæbyggen vurderer nå enten idrettsfag eller restaurant- og matfag når hun omsider skal søke seg inn på videregående.