Norges Livredningsselskap oppfordrer alle til å vise isvett og ha med nødvendig utstyr når islagte vann og sjø skal befares.

– Isvett er verdens billigste forsikring, sier president, Claire Ann Alfonso, i Norges Livredningsselskap. Hun oppfordrer alle til å lære seg isvettreglene.

Store deler av Norge opplever en svært kald førjulsvinter og mange valfarter ut på isen for å nyte gode dager med familien. Men det er avgjørende å kunne isvettreglene.

Farlig våt is

Vi er i starten av desember, og noen steder i Norge er isen fortsatt ikke farbar.

– Folk kan få inntrykk av at isen er trygg, men i realiteten kan isen gi etter om man er på feil sted, sier Alfonso. Hun mener at gode forberedelser, utstyr og kunnskap er viktig, og spesielt egne ispigger. Snakk gjerne med kjentfolk som kan området.

– Alle skal kunne nyte naturen, men det krever kunnskap og riktig utstyr, sier hun.

Totalt mistet 38 personer livet i drukningsulykker i Norge første halvår, og hele 88 personer døde av drukning i fjor.

Slik tar du deg opp

Bruk fløyte for å få oppmerksomhet. Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg. Kost vekk eventuell snø og stikk ispiggene hardt ned i isen, trekk deg opp på armene mens du sparker i fra med beina (dersom du ikke har ispigger, men har skistaver, kan disse brukes som primitive ispigger.)

Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is.

Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken.