Med lav inntekt og høyere priser på bolig, drivstoff og mat, er det mange enslige og familier, unge og eldre, uføretrygdede og lønnsmottagere, som er i en krevende situasjon og finner veien til matutdelingen på rådhuset.

- Det er blitt enklere å være åpen om dårlig økonomi. Det har blitt skrevet mer om det i media, så nå orker jeg ikke å skjule det lenger, sier Aina Resell Gundersen som er en av 30 familier som sammen med sin mor Kristin Næss, sist uke hentet mat på rådhuset. Gundersen fikk for et års tid siden tips om tilbudet av helsestasjonen i Klæbu.

- Det syns jeg var litt ubehagelig, økonomi er jo litt privat, men jeg angrer ikke på at jeg tok turen hit.

– Det satt langt inne for meg å dra hit

Det var for ett år siden Gundersen oppdaget tilbudet om hjelp til mat som Klæbu frivilligsentral har, og inviterte med seg sin mor.

- Det satt langt inne for meg å dra hit, sier Næss, og forklarer:

- Det er jo en skam med det, at man ikke greier å få økonomien til å gå rundt, så jeg syns det var litt skummelt å dra hit. Men da jeg kom hit var det jo noen kjente fjes blant de frivillige, det gjorde det enklere. Aller viktigst er måten de frivillige tar oss imot. De stråler opp og ønsker oss velkommen med et stor smil, det hjelper veldig, smiler Næss.

- Maten er blitt veldig dyr, og når du har stram økonomi fra før, blir det vanskelig å få pengene til å strekke til. Dette tilbudet er avgjørende for oss. Hvis ikke, hadde vi ikke hatt nok mat, sier Gundersen. Det er en alvorlig situasjon mange er i når det kan være over en uke til utbetaling av enten lønn eller trygd, og på kontoen står det bare noen ti-kroner.

Flere som trenger hjelp

Waaden har ingen nøyaktige tall på hvor mange som er innom i løpet av en uke, de teller ikke hvor mange. Men ut fra maten som hentes ser hun en klar økning i behovet for en håndsrekning, og anslår at mellom 30 og 40 familier og enslige mottar hjelp i løpet av denne uka.

- Det er ingen tvil om at det er flere som er innom her nå. Det er ofte litt tilfeldigheter som rammer den enkelte, det kan være permitteringer, arbeidsledighet eller generell lav inntekt, og da trenger man litt ekstra hjelp i en periode for å få det til å gå rundt. Vi er veldig opptatt av at det ikke er en skam å ha behov for støtte i kortere eller lengre perioder i livet, sier hun.

Klæbu frivilligsentral har ingen krav som må fylles opp for å få komme. Det kreves ingen dokumentasjon på behovet.

- Hvis du har tenkt tanken på at du kanskje skulle oppsøke matutdelingen, så har du sannsynligvis behov for litt ekstra støtte. Da er det bare å ta kontakt, så informerer vi om tidspunkt du kan hente mat, forklarer Waaden.

Klæbu frivilligsentral henter jevnlig mat fra Matsentralen og setter frem maten til selvbetjening slik at de som trenger det, kan komme å plukke den maten de ønsker.

Du melder deg på mathenting ved å sende en SMS til Lillian (99 00 65 98) eller Anne Grete (90 87 55 58). Skriv: Vi ønsker å hente mat, navnet ditt og antall i husstanden.

Viktig å kose seg

Mat er én ting, men det er mye annet som trengs for en husstand.

- Jeg bruker markedssidene på Facebook flittig og var utrolig heldig da noen ga bort en vinterjakke av god kvalitet, tenk, en Fjellreven-jakke, forteller en imponert Næss som nesten ikke trodde det var sant. Også Gundersen bruker markedssidene flittig i håp om å komme over billige klær.

Selv om mye tid brukes på tanker og planlegging i forhold til økonomi, er det viktig å sette av tid til kos og hygge.

- Da kan det være at vi ser på tv sammen med datteren min, eller vi spiller brettspill. Og når broren min kommer på besøk, er det stas med litt selskap, smiler Gundersen. Næss finner mye kos og hygge i hunden sin, og kattene, men er også glad for å adspredelsen som besøk av sønnen gir.

- Jeg savner at matutdelingen kunne hatt dyremat. Det er veldig kostbart med hundefor, men hunden min er jeg jo så glad i, så jeg kan aldri tenkte meg å skille meg av med henne, hun er min terapi, sier Næss som har stor glede og trøst i hunden når hun har ekstra tunge dager.

Julen blir en utfordring

For Aina Resell Gundersen går store deler av døgnet med til å gruble over egen økonomi, hvordan få betalt regninger, velge hvilke regninger som kan vente litt og om veslejenta får nye, sårt tiltrengte klær.

- Spesielt når datteren min er på skolen, bruker jeg mye tid på bekymring og tanker om hvordan de neste ukene skal bli, men når hun er hjemme må jeg legge vekk slike tanker, forteller Gundersen.

Hvordan julen blir i år, har ingen av dem orket å tenke på enda.

- Vi skal søke om å få fra Adressas juleinnsamling, og det kommer godt med. Men det skal bare brukes på mat, forklarer Næss.

- Jeg tror ikke det blir noen julegaver i år, det tror jeg nok ikke, sier Gundersen.