– Det blir et væromslag – et ganske radikalt et også.

Det sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Per Egil Haga, mandag ettermiddag.

Et kraftig lavtrykk er på vei mot Trøndelag, som mot slutten av uka vil merkes i Trøndelag.

– De første dagene får vi det kalde vinterværet vi har hatt, uten særlig nevneverdig nedbør. Det blir stort sett oppholdsvær og kaldt til og med fredagen, sier han.

Glatte veier

Fredag vil trønderne merke stigende temperaturer og nedbør, ifølge Haga. Det begynner som snø, før mildværet kommer inn natt til lørdag, med regn og varmere vær.

– Det blir fort fem varmegrader og sterk vind. Det blir et skikkelig omslag fra vintervær til sørvestlig kuling, regn og mildvær.

Dette kommer også til å påvirke veiene, forteller meteorologen.

– Det kommer til å bli utfordrende av flere årsaker. Når vi har den kalde bakken og mildvær, blir det ishålke. I tillegg vil regn gjøre is-sålen våt og vanskelig å komme seg frem på, både for biler og de som går, sier Haga, og fortsetter:

– Enkelte steder kan det også bli problemer med avrenning, for på en frossen bakke med regn trekker ikke vannet ned i bakken. Det kan føre til mye overvann, i tillegg til at snøen smelter. Det kan bli en utfordring på lørdag.

Usikker på om det blir hvit jul

Sterk vind i helga kan påvirke båttrafikken langs kysten, skal man tro meteorologen. Fortsettelsen utover uka og mot julehelga er han imidlertid usikker på.

– Det er usikre prognoser, og vi vet ikke for sikkert om det kommer nye lavtrykk eller om vi går mot en kjøligere værtype. Men det ser ut som at vi mest sannsynlig får en mild værtype inn mot julehøyetiden.

– Tror du det blir hvit jul i Trøndelag?

– Det er vanskelig å svare på, for det må man nesten se på etter hvert. Det er mulighet for at det kan komme snø igjen, men sjansen for at det blir det er ikke veldig stor. Det er ingen klare indikasjoner på det, sier Haga.