– Vi ser på dette som en fornuftig løsning, og seier for en sak vi har kjempet hardt for. Både jeg, partiet og flere av naboene til det planlagte prosjektet på Tanem, har brukt mye tid og energi på denne saken. Vår holdning har hele tiden vært at det bør legges til rette for flere familieboliger og familieleiligheter fremfor mindre leiligheter. Det handler mye om at det er ledig kapasitet på skolen, og at vi ønsker å bevare bygdepreget på Tanem, sier Damba.

Hun er både lettet og glad over at flertallet i bygningsrådet «skrotet» administrasjonen i Trondheim kommunes innstilling. Trondheim SV fikk med seg både de rødgrønne og . Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre støttet administrasjonens forslag som var 18-22 leiligheter. Bygningsrådet bestemte at det maksimalt kan bygges 18 leiligheter på tomta.

Færre boenheter

Dersom utbygger realiserer planene, blir det færre boligenheter enn det han i utgangspunktet hadde lagt opp til. Med maksimal utnyttelse så vil det komme ni nye familieleiligheter. Det vil si leiligheter som har minst tre soverom. Damba mener det er bra nyheter for Tanem-samfunnet. På spørsmål om det nå kan være en fare for at prosjektet nå ikke blir realisert, svarer Damba:

– Vi blir ofte stilt overfor den problemstillinger når det gjelder leilighet og andre boligprosjekt. Utbyggerne sier at det blir vanskelig å få økonomi i prosjektet dersom de ikke får det som de vil. Tanem er et så attraktivt område at jeg tror det vil være stor interesse i eiendomsbransjen i forhold til å investere i det området. De økende boligprisene er en indikasjon på at Tanem er et attraktivt område, sa Damba til KlæbuPosten da gårsdagens møte var avsluttet.

Damba og SV ville også ha fjernet formuleringen om at det er lov til å bygge svalganger. Det flertallet fikk de ikke flertall for. Begrunnelsen for at de ønsker å fjerne det, var at det er av den oppfatning at det medfører mer støy.

Bystyret har det siste ordet

Komiteen for areal og samferdsel blir neste instans for det betente leilighetsprosjektet. Deretter skal den opp i bystyret. Det er grunn til å tro at det vedtaket som ble fattet i bygningsrådet blir stående.

– Jeg ser ingen grunn til at de som stemte med oss i Bygningsrådet, skal endre mening i komiteen for areal og samferdsel og bystyret. Det var et klart flertall som sa nei til det forslaget som lå der. Jeg føler at det er fornuften som er seiret. Det både er plass og ønskelig med flere boligenheter på Tanem. Men jeg er av den oppfatning at det bør være familieboligheter og ikke små leiligheter. Mindre leiligheter kan ødelegge bygdepreget, sa Efia Marie Damba.

Hun er for øvrig nestleder i komiteen for areal og samferdsel.

Kritiske til trafikksituasjonen

– Jeg og flere andre er kritiske til trafikksituasjonen og at bygget blir for massivt. Flatheimvegen Velforening og Flatheimvegen Boforening har også kommet med uttalelser. Det samme har naboer gjort, sa Damba da prosjektet ble presentert. Hun mente da at det ikke lå til rette for å bygge 22 leiligheter.

Saken var oppe i bygningsrådet 8.mars. Der foreslo SV å si nei til planene. De fikk da kun støtte av Rødt.  Efia Marie Damba viser til at den vedtatte reguleringsplanen for Klæbu kommune er på seks småhus. Hun synes det er en vesentlig forskjell på det, og 22 leiligheter som ble presentert i første runde.

Står bak prosjektet

Det er Valbo AS som står bak prosjektet som kan gi Tanem flere leiligheter og innbyggere. Komplett planforslag forelå første gang i april, og på nytt i mai 2021. Byplankontoret ga deretter tilbakemelding om at utnyttelsesgraden måtte reduseres for å kunne anbefale forslaget. 18.januar i år forelå komplett planforslag. Planområdet ligger på Tanem. På østsiden av Brøttemsvegen og vest for Flatheimvegen.

Hensikten med planen er å legge til rette for leilighetsbygg med tilhørende adkomst, uteareal og parkering. Det er planlagt 18-22 leiligheter fordelt på tre bygg i to etasjer. Parkering er lagt til sokkeletasjen under leilighetene. Forslagsstiller ønsker å legge til rette for mer variert bebyggelse på Tanem ved å bygge HC-vennlige og lettstelte leiligheter.

KlæbuPosten rakk ikke å hente inn kommentarer fra utbygger etter bygningsrådets møte i går ettermiddag, før vi gikk i trykken.