Folk koste seg

Det var stettglass, smil og latter fra første stund. Praten gikk løst og ledig blant de 65 som hadde meldt seg på. - Vi savner jo litt muligheten til å ta seg et glass vin til maten og en likør til kaffen, men det ordner seg. Vi får ta et lite glass når vi kommer hjem, ler noen av damene som prøver å få med seg det som er av arrangement i den aktive pensjonistforeningen, og minnes da det var lov å servere alkohol på slike arrangement.

Revyinnslag

Lørdag 1. oktober stod uansett stor fest med blant annet revy på programmet da FNs internasjonale eldredag skulle markeres. Teaterlaget Håssåsig stilte med seks solonummer. Peder Aune stilte sjøl med blant annet Peder – en rest, og introduserte også de andre innslagene: Oskar Larsen som stilte med Nekrologen og Isfiskeren, Gitte Solem med Jubilanten og Musevisa.

Håssåsig er i siget

Teaterlaget har vært på revyfestivaler i sommer og gjort det svært godt der. Flere av numrene tok seg til finalen i Gapskrattfestivalen i Tresfjord i Møre og Romsdal.  Dit var Håssåsig spesielt invitert, til festivalen som er nordvestlandets svar på Midtnorsk mesterskap. Også i Midt-norsk mesterskap fikk flere innslag finalebillett. For øvrig har revyartistene i teaterlaget blitt tildelt tre kulturpriser, blant annet fikk de den siste kulturprisen mens Klæbu enda var egen kommune.

Kveldens overraskelse

Med revy, sang og dans og 65 stoler i bruk, var det duket for fest og latter utover lørdagskvelden i Klæbu kulturhus. Programmets godt bevarte hemmelighet var Olga fra Mattilsynet, spilt av Eva Kjelstad, med et aldri så lite sideoppdrag fra Skjenkebevillingen. Etter å ha prøvesmakt tre porsjoner av kjøttsuppa og ikke blitt dårlig, gikk hun god for den: - Det herre e’ sup fra Sokndal’n etter god, gammel okse ... Nei, æ meine tradisjon, så klart, rettet hun med et unnskyldende trekk på skuldrene, og fortsatte: - No e’ det bare å forsyn sæ med brus, lettøl og alkohol. Men nok en gang måtte Olga rette på ordene etter å ha blandet sammen denne festen med forrige helgs inspeksjon.

Forrige helgs selskap med Rita

Det viste seg at Olga hadde vært i byen forrige helg på oppdrag fra nettopp Mattilsynet, også da med et skjenkebevillingsoppdrag på si.   - Ja, der kainn dokker tru at det stod breinnvin bortetter borda. Men det va itj så stort et selskap, så ho Rita tok med sæ resten heim, gjorde hu da, fortalte Olga med et megetsigende blikk utover forsamlinga.

Toril Indergård, leder i Klæbu pensjonistforening, ønsket velkommen med hånda skyggende for øynene: - Jeg skulle tatt med skyggelua, smilte hun og speidet utover forsamlingen.

Velkommen med glimt i øyet

Aller første post på programmet kom imidlertid fra Toril Indergård, leder i Klæbu pensjonistforbund, som ønsket velkommen. Lett henslengt med ei hånd i kjolelomma, satte hun tonen for kvelden med flotte ord om Klæbu pensjonistforenings aktivitet: - Etter siste temamøte var det nesten som det rant over av tilbakemeldingene jeg fikk, smilte hun og tok seg til hjertet, - eldre er en ressurs for samfunnet, venner og familie. Vi er jammen ikke gått ut på dato. Kos dokker!

Viktige temaer

Indergård satte også ord på viktigheten av en internasjonal dag for eldre:  - Blant 17 mål som FN ønsker å oppnå innen 2030, er det mål nummer 3 som er i fokus i år. Nemlig det å sikre god helse og fremme. Et av hovedmålene for denne satsningen er å rette oppmerksomheten mot eldre menneskers behov når det kommer til helse og hvordan eldre tar vare på egen helse og livskvalitet.

Friske eldre en ressurs

Pensjonistforeningen er opptatt av å fremsnakke eldre mennesker. - Man må ikke glemme at de aller fleste eldre er friske mennesker som greier seg selv også i høy alder. Vi er jo en ressurs, smiler Indergård, som ønsker at man også retter søkelyset på eldre som engasjerte mennesker som liker å sette seg inn i ukjente temaer, og er flotte og omtenksomme mennesker på alle måter.

Utfordringer som må løses

Hun er fullt klar over at det finnes mange som trenger litt mer omsorg: - Det er et viktig søkelys Alf Steinar Tømmervold setter på dette med omsorgsboliger i Klæbu, og at vi følger opp at dette bygges på den gamle tomta etter Klæbu sykehjem. Og et annet brennende engasjement jeg har, er å få faste plasser for klæbyggen på sykehjemmet. Nå sendes man dit det er plass. Jeg vet om eldre som har havnet på Kattem og Valentinlyst. Det syns jeg ikke er riktig.

Mange tilbud til klæbyggen

Klæbu pensjonistforening er en aktiv forening med 245 medlemmer. I år har det vært god aktivitet, forteller Indergård: - Vi har vært på to teaterforestillinger, turer til både Vassfjellet og Teigen, guidet busstur til byen, vi har seniordans, seniorkor og turgruppe. Etter å ha inntatt kjøttsuppe og kanskje vunnet en premie i lotteriet, stod levende musikk med sang og dans på programmet. Kvelden ble avsluttet med Selsbakkgutan på scenen.