Fra Trondheim stilte utøvere fra Strindheim, Byåsen og Klæbu. For mange var målet å gå 150 kilometer, men fire av skiløperne hadde større ambisjoner og satte seg som mål å gå 165 kilometer. Det var godt med foreldre og skiløpere ved Gjenvollhytta på morgenkvisten. Fra Klæbu idrettslag stilte Nora Vågø Kristiansen.

Kvartetten holdt ut lengst

Haldor Grendstad fra styret for Gjenvollhytta i Klæbu idrettslag, forteller at da de stengte kafeen på Gjenvollhytta klokka 16, gjenstod det enda en god del kilometer før målet var nådd.

- Klokka 19.25, etter 15 timer og 25 minutter og med 165 kilometer tilbakelagt, kom Olav Fuglsøy fra Surnadal idrettslag i mål som førstemann. Hans tidligere personlige rekord var 150 kilometer. Om lag en halv time senere var de siste tre, som representerer Byåsen idrettslag, i mål. Alle fire går første år på Heimdal videregående skole og det ble brukt under tre timer på de første fem milene, forteller han.

Fire løpere som gikk 165 kilometer på ski i Nordmarka i Klæbu 2. påskedag 2023. Fra venstre: Theodor Eikemo-Nilsen, Byåsen, Sverre Smistad, Byåsen, Marie Wollan Benum, Byåsen og Olav Fugelsøy, Surnadal. Foto: privat

Godt føre fra starten av

Grendstad kunne også gi en statusrapport fra Fuglsøy som syntes de første 3-4 milene var en fin tur, men så ble det tungt. Til å begynne med var det fint skiføre, og løperne kunne krysse store flater utenfor skiløypene. Utover dagen ble det varmere og gjennomslagsføret viste seg. Da ble det tyngre å gå.

- Det var ganske mange som startet. Det er jo 2006-modeller det her, og en heftig bragd å gjennomføre. Målet deres var 165 kilometer, fordi Benum hadde gått 164 kilometer, og det skulle de slå, sier han.

Haldor Grendstad fortreller om strålnede vær og bra besøk i påska. Foto: Merethe Willassen

Fikk nok folk i påska

Grendstad fortalte til Klæbuposten mandag i den stille uka om utfordringer med å få nok folk til å holde kafeen åpne gjennom påska. Morten Kjøren som også sitter i styret for Gjenvollhytta, kunne onsdag 5. april melde at påskebemanningen var sikret.

- Skjærtorsdag setter orientering kursen opp, Langfredag kommer en hardtslående gjeng fra badminton, påskeaften og første påskedag kaster håndball seg inn, og lurer du på hvem som styrer hytta, treffes de på andre påskedag, kunngjorde han på Facebook.

Skiløpere fra Heimdal videregående skole og klubbene Klæbu, Byåsen, Strindheim og Surnadal gikk gikk langt i Nordmarka i Klæbu 2. påskedag 2023 Foto: privat

Skal bedre markedsføringen

Grendstad melder om bra besøk i påska.

- Det fantastiske været gjorde nok sitt til at mange valgte å sitte ute i marka og spise matpakken. Vi ser nok at vi bommet litt på markedsføringa siden vi ikke gikk ut med åpningstidene før mandag i påska. Der skulle vi nok vært tidligere ute, men det retter vi opp til neste år, sier Grendstad som også skal få endret på påskens åpningstider på idrettslaget sin hjemmeside. Han sier videre:

- Det er jo særdeles væravhengig dette her. De fra Saksvikvollen kommer heller innom enn de som starter turen fra Gjenvollhytta. Når været er sånn som det var i påska, sitter folk heller ute i haugene og spiser appelsin og drikker kaffe. Det er godt besøk i kaféen når det er finvær fra starten og så blir det dårligere etter hvert.

Kaféen på Gjenvollhytta da Nordmarka rundt ble arrangert i januar. Foto: Merethe Willassen

Normal sesong inntektsmessig

Sesongen sett under ett har vært en relativt grei sesong. Salget endte opp på mellom 110 og 120.000 kroner.

- Bare i april ble det solgt varer for 24.000 kroner, og det er kaffe og vaffel som er storslageren. Vi selger jo også rømmegrøt. Det gikk 23 porsjoner i påska. Vi selger ikke så mye av det som før, kanskje det er et markedsføringsprosjekt, det også, sier Grendstad som egentlig syns det å skaffe frivillige som er den største utfordringen.

Nye tanker om utleie på vinter

Gjenvollhytta kan leies av private utenfor kafésesongen, men nye planer er på gang.

- Nå er den utleid til helga, og så går det slag i lag med konfirmasjoner og annet. Vi ser på om det er mulig å få til en kombinasjon i vintersesongen. Hvis noen vil bruke den ei helg, så kan de leie den i forbindelse med at de driver kiosken. Vi kikker på det. Hva det blir til, vet vi ikke enda, sier Grendstad og understreker at styret ikke har konkludert med noe enda.