Tror ikke på boikotteffekten i Norge

Otto Ulseth er blant de mest meritterte fra Klæbu i den norske fotballen. Den tidligere Tromsø-treneren har dog ingen stor tro på at en boikott er virkningsfullt.

- Hvordan reagerte du da Qatar ble tildelt fotball-VM?

- Det er en skandale at Qatar fikk VM, på alle mulige måter, fastslår Ulseth.

- Har du tatt stilling til om du ønsker å boikotte mesterskapet?

- Jeg er i tvil om hvorvidt en norsk boikott er et godt virkemiddel. Den måtte i så fall vært meget bred. Selv boikotten av Moskva-OL i 1980 hadde trolig null effekt, understreker den tidligere topptreneren.

Otto Ulseth er klar på at han velger å se VM - som sparkes av om noen dager - men håper at oppmerksomheten rundt mesterskapet kan gjøre at sportsvasking kommer på agendaen.

Mari Stadsbøy Borgen kjenner ikke på en god følelse før VM i Qatar. Foto: Ole Martin Wold

Frastøtt av menneskerettighetsbruddene

Mari Stadsøy Borgen spiller fotball for KIL/Hemne i 1. divisjon. Hun forteller at hun er tvilsom til om fotball-VM i Qatar vil være positiv for idrettens utvikling, tvert imot, konstaterer hun:

- Når tildelingen av VM skjer gjennom berikelser og korrupsjon, vil jeg si at det nok ikke kommer til å ha noen positiv utviklingseffekt for fotballen, sier Borgen til Klæbuposten.

- Hva er det som byr deg imot med at det holdes i akkurat Qatar?

- Mange migranter har dødd eller fått helseplager av arbeidet i forkant av VM. Qatar er også et land med mangel på menneskerettigheter når det kommer til homofile og kvinner, påpeker KIL/Hemne-spilleren.

- Boikotter du?

- Det blir nok noe boikotting og færre seere, men jeg har ikke tatt noe standpunkt til om jeg skal se på eller ikke. Det er derimot ikke et mesterskap jeg gleder meg til, avslutter hun.

Sportsvasking av verste sort

Det er mange som tilhører boikott-leiren, deriblant Kristian Meland, leder for fotballavdelingen i Klæbu IL. Klæbuposten møter en kompromissløs og resolutt herremann som er klar i sin sak på Qatar-VM-spørsmålet.

- Hvilket standpunkt tar du i Qatar-saken?

- VM burde aldri blitt tildelt Qatar, en nasjon uten fotballtradisjoner og gjennomsyret av korrupsjon, freser han.

- Hva tror du tildelingen av mesterskapet til akkurat Qatar har å si fotballens utvikling på sikt?

- Svært lite. Landet har null tradisjoner for fotball - dette er kun sportsvasking av verste sort, sier Meland.

Delte meninger blant venner

Meland er en stor fotballtilhenger og meget aktiv i avdelingen i idrettslaget. På spørsmål om vennene hans deler oppfatningen av hvordan man skal forholde seg til det kommende VM-et, sier han at mange av hans nærmeste forteller at de ikke skal se på mesterskapet.

- Er dette noe som har blitt diskutert mellom deg og venner?

- Ja, absolutt. Landets undertrykking av fremmedarbeidere og homofile er grunn nok til at VM burde blitt fratatt Qatar, sier han.

- Har du troa på at en full boikott er effektivt?

- Ja, jeg skulle ønske flere nasjoner hadde et sterkere standpunkt her.

Lise Bye, sportslig leder i Klæbu IL, mener at mesterskapet mister sin underholdningsverdi når man kjenner bakteppet.

Skal ikke se på

Lise Bye har heller ingen planer om å se VM:

- Jeg har ikke noe ønske om å følge med på VM i Qatar. Måten tildelingen har skjedd på ved korrupsjon og bestikkelser, sammen med arbeidsforholdene arbeiderne har hatt, etc., gjør at fotball-VM for min del har mistet sin sjarm og underholdningsverdi, konstaterer Bye - som er sportslig leder i Klæbu IL.

- Hva mener du om argumentene for å se kampene som normalt?

- Jeg skjønner argumentene om at man bør bruke VM som en mulighet til å påvirke og bidra til positive endringer, erkjenner hun.

Full boikott?

Det blir jo det store spørsmålet i denne saken. Bye støtter tanken, men er usikker på hvor effektivt det vil være:

- Jeg tror en full boikott hadde hatt effekt, men om det ville hatt den effekten man kanskje hadde ønsket, det er jeg usikker på.