– Jeg har i hvert fall fått de FIS-poengene jeg trenger for å ha mulighet til å hoppe COC-renn (Continental Cup) på et senere tidspunkt. Jeg må innrømme at det er et mål på sikt, selv om nåløyet er trangt når det er så mange som gjør det så bra. Nesten alle som har fått sjansen i COC-cupen i vinter har levert, sier Fredrik til Klæbuposten. Det har også han gjort. 23-åringen har aldri hoppet bedre selv om prestasjonene har svingt litt mer enn han skulle ønske.

Toppnivået er det imidlertid ikke noe i veien med. Gran har hatt enorm utvikling det siste halvåret. Friskusen hoppet så bra på plast at han i oktober ble tatt opp i Trønderhopps elitegruppe. Det er en indikasjon på at det sportslige apparatet i et av Trøndelags mest suksessrike hoppteam har tro på klæbyggen. Trenerne er full av lovord om den treningsjobben som Fredrik har gjort for å bli en bedre skihopper. Han trener to ganger så og si daglig.

Har blitt bedre teknisk

Fredrik Gran er et bevis på at det er fullt mulig å nå norgestoppen selv om du kommer fra Tanem og ei bygd som akkurat nå ikke har en eneste hoppbakke. Det var heller ikke mange av dem da han som åtte-niåring fattet interesse for hoppsporten. Fredrik forteller til lokalavisa at det startet med at han ble invitert med på trening av halvbroren til Tommy Ingebrigtsen. Gran syntes det var så artig at han ble bitt av basillen. Han investerte i sitt eget hopputstyr.

– Jeg har ikke angret ett sekund på det, sier Fredrik som sakte men sikkert har nærmet seg de beste. Størst fremgang har han hatt det siste året og inn mot denne sesongen. Han har terpet på tekniske detaljer og har fått uttelling for det. Fysikken har også blitt bedre, og det samme har totaliteten.

Fredrik Gran er i form og hopper langt om dagen. Han har fått sitt internasjonal gjennombrudd i vinter

Slo World Cup-hoppere

Tiendeplassen i FIS-rennet i Falun er et bevis på det. 12. 14. og 16.plass ble det i de tre andre FIS-rennene som han har deltatt i denne vinteren. Prestasjonen i Falun og den svenske skimetropolen, representerte et slags internasjonalt gjennombrudd for Gran. I nabolandet slo han flere som kan skilte med gode World Cup-plasseringer. Han har en sjetteplass i eliteklassen som beste plassering i norgescupen. I det rennet slo han flere som har representert Norge. Det forteller litt om hvor langt Klæbus eneste skihopper har nådd.

Fredrik Gran og Trønderhopp-utøverne har en litt mer utfordrende treningshverdag enn konkurrentene. Bakkene i Granåsen er revet for å gjøre plass til nye bakker som skal benyttes under verdensmesterskapet i 2025. Det innebærer at det kan gå to-tre uker mellom hver gang Fredrik kan hoppe. Han innrømmer at det er alt annet enn optimalt. Men vil ikke bruke det som unnskyldning for at prestasjonen har svingt mer enn ønskelig.

Bor på gutterommet

Det koster å satse og det tvinger Fredrik til å gjøre noen tøffe valg. Det er vanskelig å jobbe når mesteparten av hverdagen går med til trening og restitusjon. Fredrik får det til å gå rundt fordi han har foreldre som er med og bidrar. Det er de og Nidaros Sparebank som er hans største støttespillere.

– Hva er det som er dine langsiktige mål i hoppbakken, Fredrik?

– Jeg legger ned mye trening fordi jeg har lyst til å se hvor langt det rekker, sier han som har verdensmesterskapet i 2025 i tankene. Gran innrømmer at det vil være stort dersom han hopper bra og er aktuell for det mesterskapet.