Klæbu innebandyklubb har tre unge ledere som er med på et lederprosjekt i regionen. Helle Hox og Klara Sandvik Borgen er to av de unge lederne. Nå gleder de seg til å være med å arrangere høstferiecamp.

– Hvordan ser dere frem til å være unge ledere på campen?

– Trur det blir bra. Vi får lært andre om sporten vi liker, sier Helle.

– Kom og bli med. Det blir gøy, oppfordrer hun.

Spent på hvordan det blir

Begge har vært ledere på camp før, men hvordan føles det rett før man skal i gang med en camp, lurer Klæbuposten på.

– Spent, man er jo alltid spent på hvordan ungene er og hvordan de skal oppføre seg, fordi det er jo veldig mye forskjellig, sier Helle

– Ja, spent, er Klara enig i, og legger til: - Vi har jo med voksne ledere også, som er der og passer på litt.

– Er det utfordrende å holde styr på deltageren?

– Jo, når de ikke hører etter, men det er jo artig. Vi er jo engasjert, så da blir det bare gøy. Når vi er engasjert, så blir de som oftest engasjert og, smiler Helle.

– Det er for alle, også de som ikke spiller innebandy, sier Klara

En idrett med få individuelle krav

– I innebandy er det slik at alle får spille like lenge. Og det gjelder uansett alder. Det er ikke sånn som på håndball der noen spiller dobbelt så lenge som andre, legger Klara til.

– Innebandy er en sport for alle. Det er ikke slik som i andre idretter, at noen får være med på flere treninger for å bli enda bedre, sier Helle.

– Og i innebandy er ikke største fokuset på å vinne alt, sier Klara.

De unge lederne legger til at kamper, spilletid og treninger har et eget system.

– Vi har tre treninger i uka, men det er to som skal prioriteres. Mandager er trening for de som vil bli litt ekstra god, men onsdager og fredager vil treneren vår helst at alle skal komme, forklarer Klara, og Helle legger til:

– Men hvis man ikke har mulighet til å komme, så syns treneren det er helt greit. Det skjønner de. Det er ikke slik at du får mindre spilletid og kjeft om du er borte en gang.

Utviklingskonsulent Øystein Borgen i region Midt-Norge, forteller om det flotte opplegget deltagerne kan vente seg på årets høstferiecamp som arrangeres sammen med Klæbu innebandyklubb. Foto: Merethe Willassen

Lederprosjekt i regionen

Jentene forteller om nybegynnere i innebandy også i egne årsklasser. Innebandy står frem som en idrett med både lave skuldre og lavterskel, og nettopp det legger også utviklingskonsulent Øystein Borgen fra Innebandy region Midt-Norge, vekt på når han skal beskrive høstferiecampen. Campen er et samarbeid mellom Klæbu innebandyklubb og Innebandy region Midt-Norge finansiert med midler Bandyforbundet sentralt har fått fra Bufdir.

– Tre ungdommer fra Klæbu er med på Ung leder-prosjektet vårt der vi ønsker å ta ungdomsinstruktørene og ungdomsressursene våre litt mer på alvor. Følge dem opp på en slik måte at de kan synes det er artig å være instruktør og å være en slags leder, men samtidig å være i stand til å sette grenser for at det skal være artig.

– Vi synes unger skal få være unger, og ungdom skal få være ungdom, og så får voksne ta seg av enkelte ting som unge ikke skal ha ansvar for. Ung leder-programmet vårt er opp til 25 år.

Det er gratis, og åpent for alle

– I Norge så tenker jeg at frivilligheten og idretten, og egentlig alle lokalsamfunnet, er avhengig av en viss innsats fra frivilligheten. Vi er selvsagt positive til at det gis ansvar til ungdommer, men vi tenker at med ansvar må det også følge en slags oppfølging. Og det må følge meningsfulle oppgaver.

– Så når vi prøver å arrangere gratis tilbud til skoleunger i feriene, så er det fordi vi vet at enkelte aktiviteter og enkelte idretter drives på en måte som ikke kan sies å være noe annet enn ekskluderende, fordi at du har noen som har holdt på i veldig mange år så det stilles veldig mange krav til hvordan det presteres, eller hvor mye du trener.

– Det er sikkert helt riktig for noen, men vi ønsker veldig gjerne at en klubb skal være en ressurs i lokalmiljøet for absolutt alle. For å få til det så må vi sørge for at vi tar hensyn til at alle ikke har samme økonomiske kraft. Og det er ikke noe som er så universelt som gratis.

– Vi har utstyr som kan lånes, og det er en sport som krever veldig lite utstyr. Det er de her inneskoene som er kjekke å ha, avslutter Borgen med et smil og håper på at så mange som mulig blir med. Det er 60 plasser, og stort sett har det vært mellom 50 og 60 påmeldte på tidligere camper.