Ole Bromseth gikk seirende ut av konkurransen på avslutningskvelden til Klæbu IL orientering, og kunne høytidelig ikle seg det synlige beviset: t-skjorte med påskriften «Årets kjentmann 2022». Hjemme skal det finnes enda fire til, dog med påskriften 2008, 2012, 2014 og 2019. Bromseth er den eneste som har vunnet skjorta fem ganger.

- Dette kommer ikke gratis, jeg har vært våken siden halv fire i natt, ler han som er mestvinnende gjennom tidene. Om han overdriver tiden han har brukt på studier av Klæbus mange fasetter, så har han i alle fall bred kunnskap om både aktuelle og historiske finurligheter.

Geir Brænd (til venstre) og Kjell Solheim kjempet hard for å vinne, men måtte se seg slått av Ole Bromseth (i midten). Foto: Merethe Willassen

Juryen lot seg bestikke

Mange røyk ut på spørsmålet om Tanemtunellens lengde. Fem ble med videre, men til slutt satt Jonas Bjørklimark og Ole Bromseth skulder ved skulder og kjempet om seieren. I alt ni deltagere var kvalifisert til finalen, men det er ikke usannsynlig at det skulle vært færre. Klæbuposten erfarer at utstrakt bruk av bestikkelser resulterte i et mildt blikk fra juryen, (les: quiz-mester):

- Det har vært noen deltagere som juryen var i tvil om var kvalifisert, men i år som før, har det dukket opp både Melkesjokolade og Firkløver i postkassa, noe som ble sett på som et tegn på ønske om mild bedømmelse. Det er herved gjennomført, sier Bjørn Rønningen.

Bekymret for om skjorta forsvant

Som sedvanlig hang skjorta fra en kleshenger som var hektet fast på lysarmaturen i taket. Symbolikken i år som alle år, er at dette er et plagg som man må gjøre seg fortjent til og som derfor henger svært høyt. Også i år kom det to deltagere utenbygds fra, noe quiz-leder også i år så på med en bekymret mine:

- Ja, jeg vet ikke hvordan det går om skjorta forsvinner ut av bygda. Da har vi mistet alt, fortviler Rønningen, og hentydet til at mange storheter allerede er en saga blott:

- Ikke har vi lensmann, ingen prest, ingen skolesjef eller kommunelege igjen i bygda, og ikke er det ordføreren fra Klæbu heller.

Utfordring til leserne

Rønningen tror også det kan være siste år at prisen deles ut i nåværende form.

- Språkrådet har ikke latt høre fra seg, men prisen er jo ikke kjønnsnøytral. Det er det en stor usikkerhet om vi får fortsette med. Kanskje leserne i Klæbuposten kan gi oss tips om et nytt navn på prisen, spør han, men er redd for at den kanskje rett og slett må legges ned i mange av et nøytralt begrep.

Rottenikken

Det er en uhøytidelig og morsom konkurranse, men dog kunne man merke at spenningen steg utover kvelden. Skrå øyekast bort på konkurrenter, biting i lepper og svette hender som ble gnidd mot bukselåret, avslørte instinktivt at det er en viktig konkurranse og at seieren henger høyt. Og spørsmålene var langt fra enkel. Seierherren gikk ut med rett svar på hvem Rottenikken var, en kar som var innom i Klæbu en gang på tidlig femtitallet.

Stor aktivitet i o-avdelinga

Til grunn for deltagelse i konkurransen om den gjeve trøya, er o-avdelingens 5 på topp. Orientering har et stort aktivitetstilbud, noe leder Frode Bergrem gikk igjennom. Avdelingen har aktiviteter innenfor orienteringskart, Skolesprinten, all-idrett, sykkeltur rundt Selbusjøen, Gaula-/Orklakarusellen og legger hvert år opp 40 poster til turorientering som alle kan delta på, pluss 5 på topp der det er mulig å bli kjent med nye topper i Klæbu. Dette er arbeid som gjøres på frivillig basis og som Bergrem benyttet anledning til å takke for. Kveldens avslutning inneholdt også premiering av deltagerne på Småtroll og nybegynner.

De minste i o-avdelingen fikk premier for innsatsen, og noen av dem hadde møtt opp på avslutningen. Til venstre: Frode Bergrem, leder i o-avdelingen. Foto: Merethe Willassen