“Gaming og E-sport tar mye mer tid enn det folk tror. Jeg enten sitter og spiller mesteparten av dagen, eller så er jeg på PC-en - dette fordi jeg er dedikert til det jeg holder på med”. Det er Adrian Vanebo Alegrias holdning til drømmen om å bli profesjonell E-sport-utøver.

Åtte-ni år gammel

Det startet tidlig for klæbyggen som bor på Haugamyra. Rocket League var spillet han raskt fikk opp øynene for og ble fascinert av. Han ble “bitt av basillen” og endte opp med å legge ned en god mengde timer i gamingen. Adrian Vanebo Alegria sier at det var på grunn av nettopp dette spillet, og så tidlig som i åtte-ni-årsalderen at han ble interessert i E-sport.

– Hvordan ble du interessert i E-sport?

– Det startet vel da jeg var rundt åtte-ni år gammel og fikk høre om et spill som het Rocket League. Jeg lastet ned spillet og prøvde det. Etter de dagene ble det mitt nye favorittspill, sier Vanebo Alegria, som til daglig går sin skolegang på Klæbu ungdomsskole, der det nå er mulig å ha E-sport som eget valgfag.

Etter hvert som han ble bedre ble det også mer interessant å følge med på de fremste utøverne i E-sport, både i Norge og i utlandet:

– Etter hvert som jeg ble bedre, mens jeg fortsatt var ung, så tenkte jeg at jeg kunne begynne å ta det seriøst. Det var da jeg begynte å følge mer med på Rocket League E-sport og generell E-sport, forteller tenåringen til KlæbuPosten på en av de siste skikkelige solskinnsdagene før høsten for alvor inntreffer.

Merket det tidlig

At han tidlig ble interessert i dataspill og gaming, var noe foreldrene merket. Tonje Vanebo Alegria, Adrians mor, sier at hun merket at “Playstation” ble hele livet på barneskolen. Men foreldrene ville også ivareta hans fysiske forfatning.

– Hvor tidlig merket du at Adrian var spesielt interessert i dataspill?

– Det merket vi i veldig ung alder. Da han startet på barneskolen var Playstation hele livet, men vi som foreldre sendte ham på fotballbanen de første fem-seks årene, helt til at vi merket at han ønsket å satse på E-sport. Dette var utfordrende for oss som foreldre da vi ønsket å ivareta at han også var fysisk aktiv. Det var da han startet på ungdomsskolen at vi merket at det ikke var noen tvil om at det var dette han ville holde på med, sier moren.

– Er det restriksjoner på hvor mye han får holde på med gamingen?

– Vi har restriksjoner i den grad at for at han skal kunne satse, så må han forholde seg til å bidra med de oppgavene han har i hjemmet, samtidig som at han må delta på de fysiske aktivitetene vi har gjennom Klæbu IL E-sport. Han må også være med og finansiere sin egen satsning, så han jobber som E-sport-trener en gang i uken, sier hun.

Tenåringen satser hardt på å bli profesjonell Rocket League-utøver.

Fikk sin første Playstation

Det var da han fikk sin første PlayStation at ting ble mer seriøst for Adrian. Han har også testet ut det svært populære spillet “Fortnite”, et nettbasert skytespill med tegneseriegrafikk og relativt lav aldersgrense. Mange syns derfor at det er et mildere alternativ til andre skytespill; det er ikke bare et spill, heller: det fungerer som en plattform som gir tilgang til ulike typer spill. Dette var noe av det som Vanebo Alegria prøvde ut, men som ikke falt helt i smak. Han returnerte raskt til sitt kjære Rocket League.

– Hvilke spill var de første du prøvde ut?

– Det første spillet jeg endte med å prøve for å gå proff var Rocket League - det var et av de første spillene jeg hadde fått da jeg fikk min første PlayStation, sier han.

– Har du spilt noen spill som du ikke liker noe særlig godt lenger?

– Ja, Fortnite. Det var en periode som jeg var ganske god i Fortnite, men når jeg gradvis begynt med å gå tilbake til Rocket League, ble Fortnite bare et spill som jeg spilte med venner en gang i blant, forklarer Adrian.

Internasjonale tilbakemeldinger

Etter hvert som tiden gikk fikk Adrian tilbakemeldinger fra flere av de han spilte med på nett. Tilbakemeldingene gikk på at han hadde noe med seg og var dyktig i det han holdt på med. Mange års trening i Rocket League - spillet som Adrian har gjort det så bra i - kulminerte i at han ble lagt merke til av profesjonelle spillere i utlandet. Dette har gitt mersmak for klæbyggen.

– Når skjønte du at var ganske god i forhold til andre på din alder?

  • Jeg skjønte det vel når jeg begynte å få kontakt med masse gode spillere rundt omkring i både Norge og i verden, De sa til meg at jeg bare måtte fortsette sånn som jeg har holdt på, så kan jeg også få en god karriere i Rocket League, forteller han.

Rocket League er altså ikke det “typiske” spillet som mange utenforstående assosierer med gaming og dataspilling. Det er et fotball/bilspill med en enorm popularitet, både i Norge og i verden forøvrig, der spillerne kontrollerer en rakett-drevet bil og bruker den til å føre en ball inn i motstandernes mål. Man har muligheten til å hoppe med bilen sin og treffe ballen i lufta, som en fotballspiller header. I arenaen spilles det kamper mellom to rivaliserende lag med opp til fire spillere på hvert lag, og kampene har en normal varighet på fem minutter. Det sies at det er et spill som er lett å lære seg, men som er vanskelig å bli god i.

– Hvordan vet man at man er god i Rocket League?

– Du merker vel det når flere folk vil spille med deg, snakker om deg og med deg. Jeg har også merket det ved at kjente folk begynner å se hvem du er som en gamer, sier Vanebo Alegria.

Mye sosialt

Det er ikke bare selve Rocket League-spillet som appellerer til 14-åringen. Han har også mange venner som spiller det og som har tilsvarende interesser som seg selv. Det gjør det til noe som er vanskelig å bli lei av, særlig når det er mer enn bare spillet i seg selv som gjør at man holder på med det. Den sosiale biten er nok ekstra viktig, sier han.

– Du har ikke kjent på at du er redd for å bli lei av Rocket League?

– Nei, ikke egentlig. Med masse spillere og venner som jeg har møtt online, så har jeg hatt lyst til å spille mer. Det skal mye til for at jeg blir lei, sier han med et smil.

– Hvor viktig er den sosiale biten for deg?

– Å snakke med venner online er veldig sosialt, må jeg si. Det er bare mange foreldre og folk som har stereotyper om gaming og E-sport rundt det at man bare sitter og spiller hele dagen, uten å gjøre noe mer enn det. Jeg er fortsatt en god del sosial med venner i den digitale verden og i den ekte verden. Det å være sosial generelt, er en stor del av å bli god i spill siden du får tømt hodet og snakket med folk, sier tenåringen.

Gaming er sosialt både med venner i rommet og på nett.

Utviklende

Adrians mor har en klar oppfatning av at E-sport og sønnens gode utvikling som Rocket League-spiller har vært utviklende for ham som person. Følelsen av fellesskap, som 14-åringen selv bekrefter er viktig, er noe Tonje legger merke til at betyr ekstra mye for sønnen.

– Har du lagt merke til om E-sport har utviklet Adrian som person?

– E-sporten har helt klart gjort ham til en strateg, samt at det har gitt ham en sterkere kommunikasjonsferdigheter. Og ikke minst følelsen av å være en del av et felleskap tror jeg har vært utrolig viktig for ham, sier Tonje Vanebo Alegria.

– Hvilke egenskaper mener du Adrian besitter som gjør han godt egnet for sporten?

– At han er så utrolig sta har nok ført til at han har kommet så langt, sier 38-åringen.

E-sport-trener som deltidsjobb

Det er virkelig en lidenskap for E-sport som ligger i bunn for Vanebo Alegria. Ikke bare er han dedikert til å legge ned mange treningstimer for å bli bedre, han har nå også fått seg deltidsjobb i Klæbu som trener i Rocket League for de yngste. Slik kan han videreføre sin kunnskap og erfaring til den yngre generasjon som på sikt skal dominere den nasjonale E-sporten. Tenåringen syns det er fint å være ansatt i Klæbu IL E-sport, og sier at han liker avdelingen på generelt grunnlag også.

– Gjør du noe annet enn å “game” i hverdagen?

– Jeg har deltidsjobb som E-sport-trener i Klæbu, fordi at jeg har lyst å vise barn at de kan bli bedre i spill og eventuelt bli proff hvis det er det de har lyst til. Jeg liker denne jobben fordi jeg føler at jeg har peiling på det jeg holder på med, sier han smilende.

– Jeg prøver å vise barna hva de skal gjøre, men det er tross alt snakk om spill som jeg ikke har dedikert så mye tid til, sier han.

– Hva syns du om Klæbu E-sport?

– Jeg syns Klæbu E-sport er en god ting, og en annen ting for barn å gjøre i hverdagen. At barna sitter og spiller er kanskje ikke så sosialt, men de sitter og spiller sammen med andre mindre enn én meter fra hverandre. Med andre ord: jeg syns at Klæbu E-sport er en god ting for barna her i Klæbu, påpeker Adrian.

Viktig med fysisk aktivitet

Som man kunne lese i intervjuet med Adrians mor, Tonje Vanebo Alegria, er det regler på at man må være med på styrketrening eller svømming når man er medlem av Klæbu IL E-sport, forutsatt at man ikke er med på en idrett fra før av. 14-åringen sier til KlæbuPosten at han mener det er svært viktig med fysisk aktivitet for å bli god i E-sport.

– Hva tenker du om at man må være med på en form for fysisk aktivitet (svømming eller styrketrening) for å være med på E-sporten?

– Fysisk aktivitet er veldig viktig for å bli proff. Å være fysisk aktiv og trene kroppen kan redusere reaksjonstid, noe som er veldig stort og viktig i gaming, sier Rocket League-spilleren.

– Gjør du noe annet enn å spille selve Rocket League for å bli enda bedre?

– Å spille et spill som Rocket League, er noe du må spille for å bli bedre i. Det er egentlig ingen annen måte enn å legge inn mye tid i spillet og dedikere deg til å bli bedre på en ting om gangen, fastslår Vanebo Alegria.

Små marginer

Det er, i likhet med i fotballen, små marginer som skiller de nest beste fra de aller beste i Rocket League. Det er i hvert fall det Adrian svarer på spørsmål om akkurat det.

– Hva mener du må til for å bli skikkelig god?

– Man må legge inn masse tid! Jeg sitter og spiller store deler av dagen, siden det å bli profesjonell har vært drømmen min helt siden jeg begynte med gaming, sier han.

– Hva skiller de beste fra de som ikke når helt til toppen, tenker du?

– Det er ganske så minimalt hva som skiller en veldig god spiller som meg, og en proff. Det går mest på ting du kan i spillet, men også veldig mye mentalt, hevder klæbyggen.

Drømmer om utlandet

En karriere som E-sport-proff er både innholdsrik og lukrativ. Det er meget gode penger i potten for de som trenger seg gjennom nåløyet og blir profesjonelle. Akkurat dette er drømmen til unge Adrian.

– Hva tenker du om å en gang kunne konkurrere i utlandet?

– Å konkurrere i utlandet har vært drømmen min siden jeg visste at det kunne skje, og det er fortsatt drømmen min.

– Hva er din langsiktige ambisjon?

– Det er vel å bli en av de beste spillerne i landet. Jeg er allerede ganske høyt oppe, men jeg skal spille mer og mer for å komme meg enda høyere, sier Adrian Vanebo Alegria avslutningsvis til KlæbuPosten.