Løypene inviterte til påskestemning og folk var godt fornøyd med flott oppkjørte løyper, fine traséer for både barn og voksne og det var bare smil og glede å spore blant alle som hadde tatt turen til Gjenvollhytta denne nest siste søndagen i januar. Med stort og smått kom det nesten 100 ski- og akeglade til Gjenvollhytta sist søndag.

Foto: Hilde Romundset

Hilde Romundset, Hege Reiten Sæther og Randi Kirstin Svarva hadde en strålende dag i skisporet, og fikk se Nordmarka på ski på en annen måte enn når man går den vanlige kortløypa. Romundseth forteller at løypa i trimklassen går det litt mer på kryss og tvers, og over hauger og myrer. Litt mer kupert enn vanlig , men artig å se Nordmarka fra en litt annen vinkel.

Nordmarka Rundt arrangeres av Klæbu idrettslag og er et årlig turrenn med trimklasse og konkurranseklasse. Deltagerne er i alle aldersklasser. Nytt i år er eget arrangement i skileikområdet hvor barn kan få medalje, pølse i brød og varm saft gratis når de er i skileiken. 15 barn hentet ut medalje derfra. Der var det lagt opp til aktiviteter som kulekjøring, hopp, slalåm, orgeltramp og akebakke.

Skileiken presenteres i egen artikkel.

Jørn Erik Berg ha sendt av gårde konkurranseklassen. Foto: Merethe Willassen

Jørn Berg er knutepunktet i Nordmarka Rundt og har et lag med 30 personer med seg i den store dugnaden som turrennet er. Han er glad for at det er økning i deltagelsen. Trimklassen hadde 30 deltagere, noe som er om lag det samme som i fjor, men målet for konkurranseklassen ble slått med god margin.

– Målet var å komme over 51 deltagere som vi hadde før Corona. Det klarte vi. I år var det 60 som stilte i konkurransen mot 31 i fjor. Vi er glad for at bedriftsidretten er tilbake i år. Samarbeid har gått veldig bra. De har stilt med tidtakersystemet, og vi stiller med lyd, speaker og resten som må til. Vi må ha en viss interesse for arrangementet og et visst antall deltagere for å dra dette i gang. Det er mange faste som stiller opp hvert år, og mange som syns dette er veldig artig, sier han og avslutter med å forsikre om at turrennet vil fortsette og idrettslaget vil utvikle tilbudet videre.

Leah Flatjord Lutterloh vant førstepremien i lotteriet. Foto: Merethe Willassen

Nummeret 91 ble et lykketall for Leah Flatjord Lutterloh. Da førstepremien ble trukket, lyste startnummer 91 på skjermen. Det ble en flott dag for ei jente som hadde ventet på denne dagen.

– Bra å vinne medalje i turrennet, og artig å vinne fruktkurv, sier Leah, mens mor Hanne skryter av løypene:

– Turløypa var veldig bra og det er godt tilrettelagt for barn. Dette er bra. Motivasjonen for å gå var på topp. Leah har ventet lenge på denne dagen. Stas at hun vant fruktkurv, også.

Nils Ottar Svaan. Foto: Merethe Willassen

Nils Ottar Svaan har deltatt alle de 37 gangene Nordmarka Rundt er arrangert.

– Og 38 hvis Corona-året 2021 regnes med, men da var det ikke offisielt renn. I dag var det fine forhold, skarpt føre. Noen ekle svinger, og stor fart for den som lar det stå til nedover bakkene, forteller Svaan som også nevner at langrenn har endret seg:

– Langrenn noe helt annet i dag enn for noen år tilbake. I dag staker man mer. Flere i konkurranseklassen går på blanke ski.

Jens Arne Meistad. Foto: Merethe Willassen

Jens Arne Meistad fra Melhus går på ski for Flå IL. Han har gått trimklassen og dette er den 22. gangen han deltar. Etter endt tur er det godt med en hvil på benken utenfor Gjenvollhytta.

- Det er jo veldig fint her. Skarpt og fint skiføre. Flotte spor og en nydelig dag. På toppen nådde solen ned. Det har vært en fin tur. Jeg går 3-4 turrenn hver vinter for å holde meg litt i form, forteller han.

Meistad er glad i å gå på ski og trives med å komme seg ut på ski.

– Det er litt ekstra motivasjon å ha på seg et nummer. Det er god belønning å se at man fullfører, smiler han og er en av dem som også deltar på Vassfjellet Rundt.

Sturla Langørgen. Foto: Merethe Willassen

Sturla Langørgen deltar i konkurranseklassen for Melhus IL, og tok seg tid til en siste oppdatering med isklister under skiene før han forlot parkeringsplassen. Turrenn er en super hobby, sier han og forteller at han går flere langløp i Europa gjennom sesongen sammen med 4–5 venner. De har deltatt på Marcialonga 10 år på rad, men i år ble det ikke reise dit. Senere i vinter er det Vasaloppet som er målet.

– Jeg ble litt usikker på smøringa. Det er kaldere her enn jeg smurte for. Egentlig er Nordmarka rundt litt for kort. Man vil gjerne gå litt lenger når man er såpass gammel. Nesten som oppvarming dette, det tar litt lenger tid å få opp dampen, smiler han mellom iherdige drag for å fordele klisteret under skia.

På kjøkkenet og i kaféen regjerer Turid Dragsten, Berit Stene og Siri Smestad. De er samstemte i at det er viktig å stille opp på dugnaden.

– Vi er veldig glade for å ha den hytta her, og vi er veldig glade i å bruke marka. Da må vi stille opp når Turid rekrutterer til denne dagen, sier Stene.

Alle matlager på hytta er fulle foran denne første åpningsdagen i sesongen og salget er upåklagelig. Det er full fart på kjøkkenet. Stene sier smilende mens springer mellom vaffelsteking og klargjøring av et nytt brett med påsmurte vafler:

– Artig at det er så mange her. Vi har stekt noen liter vaffelrøre, snart har det gått med 5 flasker Melange.

Siste løper er i mål. Nordmarka Rundt er over for denne gang. Mange har funnet veien hjem eller koser seg inne på Gjenvollhytta. Det er stille i løypetraséen. En og annen turgåer glir forbi. Sola glitrer i snøen og vitner om en flott dag i skisporet. Nå gjenstår oppryddingen. De fargerike nettinggjerdene er rullet sammen. Store tregjerder er båret vekk. For en sliten dugnadsgjeng og arrangementskomité lurer kanskje tanken på neste års turrenn i bakhodet. En slik strålende dag med progresjon i antall deltagere må man tro gir motivasjon for neste år.