Fra 1. januar 2025 er det krav om at alle nye bybusser skal være utslippsfrie. AtB, Miljøpakken og Trøndelag fylkeskommune har gått sammen om et unikt pilotprosjekt som vil undersøke om lading fra veibanen, enten stillestående eller i fart, kan gi utslippsfrie metrobusser.

Kan ha lettere batteri

Selskapene ENRX og Electreon ble invitert inn i anbudskonkurransen, og begge leverte gode og solide tilbud. Til slutt var det Electreon som vant kontrakten.

Maher Kasskawo, leder for forretningsutvikling i Electreon Norden,  tror at derestrådløse lading vil overgå forventningene og bidra til at overgangen til elektriske busser skjer sømløst.

– Vår løsning opprettholder driftseffektiviteten til bussflåten samtidig som den bidrar til redusert batteristørrelse, og dermed redusert vekt. Dette gir en mer bærekraftig transport, sier Kasskawo i en pressemelding.

Første test i vinterforhold

Det er første gang teknologien blir testet ut i Norge, og også internasjonalt er det få slike veier. I tillegg er det første gang elektrisk vei blir testet i vinterforhold.

– Det er en ære å være en del av dette prosjektet og vise teknologien vår i krevende vinterforhold, sier Kasskawo.

Spennende og viktig prosjekt

– Dette er et viktig prosjekt for busser og godstransport på veg som vil gi kunnskap blant annet for det kommende bussanbudet i Stor-Trondheim. Induktiv lading av busser i bevegelse er en fascinerende mulighet. Vi vil finne ut om teknologien kan fungere i krevende vinterforhold hos oss og hva som skal til for å lykkes, sier Konrad Pütz, direktør for samferdsel i Trøndelag fylkeskommune.

I drift fra august 2024

Electreon har gjennomført flere lignende prosjekter tidligere. Selskapet hadde sitt første smartveiprosjekt på Gotland i Sverige i 2017, og har i tillegg hatt et ladeveiprosjekt i Balingen i Tyskland.

Electreon starter bygging i juli 2024, og veien vil være i drift fra ca. august 2024 og ut 2025.

- I første omgang vil to elektriske 12 meter busser bli bygget om til å kunne motta lading fra den elektriske veien, forteller Pütz.