Fra 14. mars og frem til og med 31. mars sender Skatteetaten ut skattemeldingen til cirka fem millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende. De foreløpige tallene viser at 2,9 millioner ligger an til å få skatt til gode.

– Alle får ikke skattemeldingen samtidig. Du får beskjed fra oss når din skattemelding er klar, og trenger ikke logge deg inn på skatteetaten.no før du får beskjed, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

60 millioner opplysninger

Skatteetaten har hentet inn 60 millioner ulike opplysninger fra for eksempel arbeidsgivere, banker, kommuner og barnehager. Opplysningene skal brukes i skattemeldingen. Men selv om Skatteetaten har hentet inn mange opplysninger, er det fortsatt ditt ansvar å gjøre skattemeldingen helt ferdig før du leverer.

– Skattemeldingen er nesten ferdig, men ikke helt ferdig. Selv om Skatteetaten vet mye om den enkelte, så vet vi ikke alt. Det kan være feil opplysninger i skattemeldingen og det kan være opplysninger om din økonomi som du selv må føre inn. Derfor må du sjekke at opplysningene i skattemeldingen er riktige og eventuelt gjøre endringer før du leverer, sier Schanke Funnemark i en pressemelding.

6 av 10 får penger igjen på skatten

De foreløpige tallene viser at 2,9 millioner personer ligger an til å få skatt til gode. Til sammen skal disse dele på 44,7 milliarder kroner. I gjennomsnitt blir dette 15.400 kroner.

900.000 ligger an til restskatt på til sammen 27,0 milliarder kroner. Gjennomsnittlig beløp er 29.900 kroner.

I fjor viste de samme tallene at 2,7 millioner i snitt fikk tilbake 10.900 kroner og en million personer i gjennomsnitt fikk 43.500 kroner i restskatt.

I de neste to ukene får cirka fem millioner lønnstakere skattemeldingen sin. Da er det viktig at de sjekker at opplysningene er riktig, sier Skatteetaten. Foto: Skatteetaten

Kan mangle fradrag

Skattemeldingen er informasjonen du gir til Skatteetaten om dine økonomiske forhold i 2022 som har betydning for skatten. Selv om opplysninger som inntekt, formue, bolig, og gjeld er forhåndsutfylt for deg, må du sjekke at opplysningene er riktige.

– Endringer i livet ditt påvirker skatten din. Overgang til pensjonisttilværelse, endring i inntekt, færre reiser til arbeidsplassen og endring i lånerenter er eksempler på endringer som kan ha noe å si, forteller Schanke Funnemark.

Du kan ha rett på fradrag som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen. Hvis du for eksempel har rett til reisefradrag, må du selv føre det inn.

– Hvis du er usikker på hvilke fradrag du kan få, og om du kan føre dem i skattemeldingen, så sjekker du fradragsveilederen på skatteetaten.no, anbefaler Schanke Funnemark.

Når kommer skattepengene?

Når du har sjekket, eventuelt endret og levert skattemeldingen, må Skatteetaten behandle den og lage et skatteoppgjør. Der står det hvor mye penger du får igjen (til gode) eller hvor mye mer du eventuelt må betale i skatt (restskatt).

Nærmere 9 av 10 vil ha fått skatteoppgjøret sitt innen utgangen av juni. Noen får det tidligere, mens andre får det mellom august og november. Hvis du leverer skattemeldingen før fristen 30. april og har penger til gode, kan du få skatteoppgjøret tidligere. Hvis du er gift, må også ektefellen din levere før fristen og ha penger til gode.

Hvis du ikke leverer skattemeldingen før fristen, eller har restskatt, får du skatteoppgjøret tidligst i juni. Hvis du får du restskatt, skal denne først betales til høsten.