Denne uka er det Egenberedskapsuka, og det er smart å tenke over hva man gjør dersom strømmen blir borte eller mobilnettet skulle falle ut i kortere perioder. I Norge har mobilnettene reservestrøm for to eller fire timer ved strømbrudd. Ved lengre strømbrudd enn det vil da mobilnettet forsvinne.

— Vi har sterk og robust infrastruktur på strøm og nett i Norge, men vi har alle et eget ansvar for å tenke gjennom hva vi selv kan gjøre for å være mindre sårbare i situasjoner der strømmen kan forsvinne eller mobilnettet gå ned i kortere perioder, sier kommunikasjonsdirektør Ellen Høstmark Bustø i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet i en pressemelding.

Fem gode råd

Det er ting hver enkelt bør tenke på for sin egen beredskap:

  1. Sørg for at du har batteribank ladet opp slik at du kan få ladet mobilen om strømmen forsvinner en stund.

  2. Husk at du også kan bruke bærbar PC eller bilen din som strømkilde dersom du trenger å lade mobilen.

  3. Vurder abonnement hos ulike mobiloperatører - så mister ikke alle i husstanden dekningen dersom det oppstår en feil i ett av mobilnettene. Mange mobiltelefoner har for eksempel mulighet for å ha to eller flere SIM-kort/eSIM. Da kan man både ha familieabonnement som hovedabonnement, og at en i husstanden samtidig har et ekstra og rimelig abonnement fra en annen operatør, dersom man har behov for den ekstra sikkerheten.

  4. Nkom har sørget for at det i flere kommuner i landet er sikret tre døgn reservestrøm til enkelte basestasjoner rundt for eksempel kommunehus eller kommunesenter. Dit kan du dra om du har mistet mobildekningen der du bor, og trenger dekning for viktig kommunikasjon.

  5. Husk at du kan ringe nødnummer 112 selv om du mangler mobildekning fra din operatør, mangler eller har et ødelagt SIM-kort eller ikke har penger på kontantkortet. Så lenge det er en aktør som har nett tilgjengelig vil du nå frem til nødetatene.

Kriseberedskap i Trondheim

Trondheim kommune har en sikkerhets- og beredskapssjef. Hun er opptatt av at byens innbyggere er så godt rustet som mulig, dersom det skulle oppstå kriser. Her kan du lese hennes råd om hvordan du kan klare deg selv i tre døgn om det skulle oppstå en krise.