Det pågår et utbrudd av apekopper på verdensbasis. Vaksinasjon- og smittevernkontoret i Trondheim kommune tilbyr nå vaksine.

Vaksinen blir nå tilbudt menn eller transpersoner som har sex med menn, og som har risikoatferd, og som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia i løpet av de siste 24 månedene., opplyser Trondheim kommune i en pressemelding. Med risikoatferd menes hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex (sex under bruk av rusmidler).

Menn eller transpersoner som har sex med menn, og som er hivpositive eller står på hiv-PreP, samt menn eller transpersoner som selger sex til menn, skal benytte seg av vaksinetilbudet ved St. Olavs Hospital.

Ring legen

– Dersom du har mistanke om at du er smittet, kontakt lege på telefon, er henstillingen fra kommunen. Du vil få hjelp til å vurdere om du kan være smittet med apekopper, og råd om hvordan du skal forholde deg. Apekopper skyldes apekoppeviruset og smitter gjennom nær kontakt med en smittet person eller ved kontakt med et smittet dyr. Smitte mellom mennesker skjer gjennom spyttdråper fra luftveiene, ved seksuell kontakt og ved direkte kontakt med væske fra sår/blemmer. De mest utsatte er seksualkontakter og husstandsmedlemmer til en smittet person.