Det er mulig at årets influensasesong kan gjøre en større andel av befolkningen syke. Folkehelseinstituttet melder om en økning i forekomsten av influensa, samtidig også økning av korona, og at det er sannsynlig at disse virusene vil gi utbrudd i vinter. Mange mennesker velger å vaksinere seg for å få mildere symptomer eller unngå sykdom. Apoteket i Klæbu er et vaksinasjonsapotek som setter vaksiner. Normalt må lege skrive ut resept for vaksiner, men det gjelder ikke influensavaksinen dersom farmasøytisk personale i apoteket har rekvisisjonsrett.

Autorisert helsepersonell

- Apotekpersonalet er autorisert helsepersonell, og farmasøyter som har gjennomført nødvendig krav til opplæring, har rekvisisjonsrett til å skrive ut resept på influensavaksine. Dette er et ledd i å gjøre vaksinen lettere tilgjengelig for folk, forteller Britt Green, apoteker og daglig leder ved Apotek1 i Klæbu. Meningen er å ha et lavterskeltilbud slik at alle kan få satt vaksinen. Hun sier videre:

- Alle hos oss kan sette vaksine, og vi er tre farmasøyter som kan skrive ut resept på influensavaksinen.

– Skal du ta influensavaksine, slipper du å bestille resept hos lege først, forteller Britt Green hos Apotek1 i Klæbu. Foto: Merethe Willassen

Stikk innom å vei til butikken

Hittil denne sesongen er det satt 222 vaksiner i apoteket i Klæbu.

- Hos oss kan du enten bestille time eller komme på drop-in frem til en halv time før stengetid. Det på grunn av at den vaksinerte, som hos legen, etter vaksinen må vente i 20 minutter for å være sikker på at det ikke dukker opp en reaksjon, sier Green. I forkant av vaksineringen må alle fylle ut et egenmeldingsskjema, og utgjør noen opplysninger derfra en fare for komplikasjoner, henvises vedkommende til legesenter.

Fornøyde folk

- Det skal være trygt og greit å sette vaksinen hos oss. Folk kommer tilbake år etter år. Siden vi startet med det i 2019, opplever vi at folk syns det er lettvint å stikke innom her, gjerne uten å bestille time på forhånd, smiler Green som bare opplever å få blide og hyggelige tilbakemeldinger på vaksinasjonstilbudet. Avslutningsvis forteller hun om økning i salg av bestemte produkter: - Ja, vi merker økt salg og økt etterspørsel etter hostesaft og nesedråper i forhold til i fjor, noe som tyder på at flere sliter med nettopp dette nå i høst.

Og enkelte produkter greier ikke leverandørene å levere nok av.

Apotek1 på landsbasis har hatt en økning i antall influensavaksineringer. I oktober ble det vaksinert 50.000 personer og det er en økning på 31 % sammenlignet med i fjorårets oktober.