I mellomjula har alle legesenter åpent onsdag, torsdag og fredag, melder Trondheim kommune i en pressemelding.

De skriver videre:

– Fastlegen er din hovedkontakt inn i helsevesenet når du er syk. Du skal som hovedregel kontakte fastlegen først. Legevakta er der for deg som har akutte plager som ikke kan vente til fastlegen er tilgjengelig. For følgende problemstillinger ber vi om at du kontakter din fastlege:

· forkjølelse og influensalignende symptomer

· feber hos barn eldre enn 1 år med god allmenntilstand

· øyekatarr

· behov for sykmelding

· fornyelse av resepter

· behov for legeattest

· kroniske tilstander uten akutt forverring

Ring før du møter opp på legevakta ved sykdom

Tror du at du trenger akutt legehjelp og fastlegen ikke er tilgjengelig, ring legevakta på 116 117 før du møter opp. Ring 113 hvis det er akutt og står om liv og helse.

- Legevakta prioriterer alltid de sykeste pasientene først. I tiden som kommer, med økning i forkjølelse, influensa, korona og andre luftveisvirus, kan pasienter som ikke trenger raskt legetilsyn, bli henvist til å kontakte fastlegen, sier enhetsleder Hilde Myhre ved legevakta.

Begrens antall pårørende

- Vi ber pasienter om å ikke ha med seg flere personer enn det som er strengt nødvendig til legevakta. Hovedregelen er at barn og pasienter som trenger bistand, kan ha med én ledsager. Dette er viktig for at de som er syke skal få best mulige venteforhold på legevakta og av smittevernhensyn, sier Myhre.

Dette er legevaktsjefens råd for riktig bruk av legevakta

· Ikke ring legevakta for ting som ikke haster

· Forny reseptene dine på faste medisiner i god tid før jul og nyttår hos fastlegen.

· Hold deg hjemme hvis du føler deg syk og har luftveissymptomer, unngå å smitte andre. Drikk godt med væske, bruk febernedsettende som Paracetamol/Ibuprofen.

· Kontakt fastlegen på dagtid hvis du trenger vurdering av lege. Ring legevakta om du blir akutt syk på kveld/natt/helg og det ikke kan vente til fastlegens åpningstid. Legevakta gir deg råd over telefon og vurderer om du trenger akutt legevurdering på legevakta.